Ministar odbrane Srbije

Vulin: Spriječiti formiranje takozvane vojske Kosova

16:14, 12.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pozvao je ministre odbrane 53 države da spriječe formiranje vojske samoproglašenog Kosova.

Vulin kaže da je u pismima ministrima jasno naveo šta se sprema na Kosovu i Metohiji i koliko je opasno praviti paravojsku na prostoru Kosmeta.

On je upozorio koliko je takozvana vojska Kosova nešto što može znatno da poremeti mir na Kosovu i Metohiji, ali i u cijelom regionu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin kaže da se obratio kolegama, očekujući da će oni informisati svoje vlade i da će zaštititi međunarodno pravo, ali i vojničku struku i profesiju.

"Јer, ako se od `Islamske države` ne pravi vojska, ne može se onda praviti ni od terorističke Oslobodilačke vojske Kosova", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, za zvanični Beograd je apsolutno neprihvatljivo formiranje vojske samoproglašenog Kosova i moralo bi biti neprihvatljivo i za međunarodnu zajednicu.

"Upravo da niko ne bi mogao da kaže jednog dana da nije znao šta se dešavalo na prostoru Kosova i Metohije, ja sam poslao pisma na 53 adrese, za 53 ministra odbrane najvažnijih zemalja sveta", rekao je Vulin.

Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović posjetili su danas pripadnike 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumliji i pripadnike Vojske Srbije na bazi "Veliki trn" u Kopnenoj zoni bezbjednosti, uz administrativnu liniju sa Kosmetom.

Vulin je, nakon obilaska, istakao da je u Kopnenoj zoni bezbjednosti situacija mirna i da je pod punom kontrolom Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.