Ministar odbrane Srbije

Vulin: Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije

  • 19.08.2019. 09:22

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije boravila je u Rusiji na poziv ruskog ministra odbrane. Tom prilikom obišli su fabriku "Rostvertol" koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovali su i finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mjesto. Tokom boravka u Rusiji, srpski ministar odbrane sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za RTS rekao da se sporazum predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija, kao i da su ušli u drugu faza rada na "migovima".

"Obezbijedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni", rekao je Vulin.

Ukazao je da će u prvom kvartalu sljedeće godine stići i četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Vulin je rekao i da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti. Nastaviće se saradnja kada su u pitanju vojne vježbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

"Imamo veoma plodnu, široku saradnju koja se sprovodi u skladu s politikom vojne neutralnosti", naveo je Vulin.

Istakao je da sarađuju i sa istokom i zapadom – sami biraju prijatelje, naoružanje i obrazovanje za njihove kadrove.

"Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-njemačke koprodukcije, naručili smo i rakete "mistral" iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji", rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije je rekao i da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobjede na Crvenom trgu.

"Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svijet će vidjeti da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu jer su našli načina da pokažu koliko nas cijenem", zaključio je Vulin.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок