Ministar odbrane Srbije

Vulin: Priština mora biti zaustavljena u svom ludilu

  • 14.05.2019. 09:53

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao, povodom najave iz Prištine da će izgraditi "muzej genocida na Kosovu", da će Albanci uraditi sve da spriječe dijalog i uplaše Srbe, te istakao da moraju biti zaustavljeni u svom ludilu.

"Srbija će zaštititi svoje građane i neće dozvoliti da im sudi nikakav terorista OVK. Šiptari moraju da budu zaustavljeni u svom ludilu i Međunarodni sud za zločine OVK mora podići optužnice protiv OVK terorista", rekao je Vulin za "Večernje novosti".

On je naveo da Albanci mogu da prekinu dijalog, ali ne i da uplaše predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i natjeraju Srbiju da prestane sa borbom.

"Njihove rezolucije vrijede koliko i njihova riječ da će ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma. Znači, ne vrijede baš ništa", dodao je Vulin.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković, rodom sa Kosmeta, rekao je da je to novi trik Prištine u namjeri da lideri kosovskih Albanaca izbjegnu odgovornost pred sudom za ratne zločine OVK.

On kaže da ovakve inicijative imaju za cilj da, prije svega Albancima, sugerišu da su Srbi krivi za sve, da se ne bi saznalo koliko su Albanaca pobili članovi OVK i da na dnevni red ne bi došlo pitanje etničkog čišćenja, jer je 250.000 Srba, muslimana, Roma, Turaka protjerano sa Kosova, a taj zločin su počinili oni koji sada izmišljaju neke svoje sudove za genocid.

"Bojim se da neće prezati ni od toga da izazivanjem novih sukoba pokušaju da izbjegnu ruku pravde. Rat je donio mnogo nesreće za sve građane na Kosmetu i svako ko je odgovoran treba da se nađe na optuženičkoj klupi, jer je to temelj budućeg pomirenja i trajnog mira", naveo je Radenković.

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji najavio je juče izgradnju "muzeja genocida na Kosovu" koji bi mogao biti podignut na željezničkoj stanici u Prištini da bi podsjećao na "progon milion Albanaca od strane srpskih snaga".

Na predstojećoj sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova, Albanci žele da izglasaju komisiju, koja će dokumentovati navodni genocid, ali i da pokrene inicijativu za osnivanjem međunarodnog suda za zločine koje su počinili pripadnici srpskih snaga, te da bude izglasana rezolucija u kojoj piše da je "Srbija počinila genocid" na Kosovu.

Тагови: