Ministar odbrane Srbije

Vulin: Podsjećati na "Bljesak" i ostale zločine nad Srbima, da se ne ponove

  • 02.05.2019. 10:02

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da to što Hrvatska slavi akciju "Bljesak" - u kojoj je 1995. godine ubijeno 283 Srba, a protjerano njih 15 hiljada, predstavlja potvrdu više da srpski narod mora stalno ukazivati na zločine koji su nad njima počinjeni i sjećati ih se.

On je ponovio da Srbija nikada neće dozvoliti da se nad Srbima dogode novi "Bljesak" ni "Oluja".

"Ljudi su ubijani, protjerani... Moramo da govorimo i pokažemo kako je bilo da se ne bi ponovilo", rekao je Aleksandar Vulin.

Napomenuo je da su Hrvati svojevremeno promijenili izložbu u Јasenovcu, uz obrazloženje da su fotorografije na kojim su prikazane scene zločina "previše uznemirujuće za djecu" koja u okviru ekskurzija posjećuju memorijal.

"Oni koji idu na koncerte Tompsona i u Blajburg i slave uz ustaški pozdrav "Za dom spremni", vjerovatno, nikada nisu vidjeli tu izložbu. Vjerujem da su je vidjeli da ne bi bili na tim mjestima", rekao je Vulin.

On je povodom odluke austrijskog okruga Velkermarkt i austrijske policije da, ipak, dozvoli komemoraciju ustašama u Blajburgu 18. maja, rekao da se nada da će hrvatski zvaničnici "sami sebi zabraniti da odu tamo" i da će se svrstati u antifašiste, a ne fašiste.

"Ostaje mi nada da će tako biti", rekao je Vulin.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je juče na centralnoj svečanosti obilježavanja povodom 24 godine od "Bljeska" da je tom akcijom počelo "oslobađanje zapadne Slavonije i Hrvatske".

U akciji "Bljesak" 1. maja 1995. godine hrvatske hrvatske vojne, paravojne i policijske snage su za samo 36 časova protjerale oko 15 hiljada Srba, a tada su ubijena ili nestala 283 lica.

U vrijeme napada područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača haški sud je prvo proglasio krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija "Oluja" i "Bljesak" prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Krajine, da bi drugostepenom presudom bili oslobođeni svake odgovornosti za počinjene zločine.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.