Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Vulin: Nijedan zločin neće ostati nerasvijetljen

  • 19.03.2021. 18:00

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je, povodom prezentacije savremene opreme za uviđaje i forenzičko-balistička vještačenja, da u Srbiji nijedan zločin neće ostati nerasvijetljen i da će počinioci uvijek biti izvedeni pred lice pravde.

Nakon prezentacije ove opreme, koja je donirana Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku MUP-a Srbije, Vulin je istakao je da je srpska policija riješila svih pet mafijaških ubistava koja su se dogodila prošle godine.

On je istakao da to ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija, saopšteno je iz MUP Srbije.

Vulin je zahvalio na ovoj donaciji Vladi NJemačke i Razvojnom programu UN /UNDP/ i dodao da se može reći da sada pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući današnjoj i prethodnim donacijama, srpska policija može da riješi i najteže zločine i uđe u trag skoro svakom zločincu.

"Kriminala će uvek biti, ali moraju da znaju da se u Srbiji neće isplatiti i da ni jedan zločin neće ostati nerasvetljen, da se neće dogoditi da ih policija ne pronađe i ne izvede pred lice pravde", istakao je Vulin.

NJemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, koji je prisustvovao prezentaciji, istakao je da je ova donacija dio šireg regionalnog projekta, koji NJemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Šib je ocijenio da će sprovođenje regionalne mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja iz 2028. godine značajno doprinijeti unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i da će biti od pomoći Srbiji na putu ka EU.

Stalni predstavnik UNDP za Srbiju Fransin Pikap je istakla da će ova oprema pomoći MUP-u Srbije da unaprijedi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, radeći u skladu sa međunarodnim standardima kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična djela počinjena vatrenim oružjem.

Pikapova je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak na ispunjavanju ciljeva navedenih u mapi puta za kontrolu naoružanja na zapadnom Balkanu, uključujući unapređenje pravnog okvira i jačanje kapaciteta i bolje razumijevanje uticaja vatrenog oružja na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje.