Ministar odbrane Srbije

Vulin: Ne pita se samo KFOR, pitaju se i Srbi

21:15, 24.12.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tvrdi da ni kosovske bezbjednosne snage ni specijalne policijske snage ROSU ne mogu da dođu na sjever Kosova bez saglasnosti Srba.

"Tražili smo objašnjenje od Kfora da nam se u najkraćem objasni šta je predstavnik Kfora mislio kad je rekao da snage ROSU mogu bez najave da uđu na sjever Kosova i Metohije. Mi se protivimo bilo kojoj ideji da ROSU, bezbjednosne snage ili bilo ko može da dođe na sjever KiM bez saglasnosti i poziva četiri gradonačelnika" rekao je Vulin.

Portparol Kfora Vinčenco Graso izjavio je za današnju “Politiku” da specijalne jedinice ROSU, kao policijska jedinica, nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sjever KiM za razliku od Kosovskih bezbjednosnih snaga, čije kretanje, kako je rekao, mora da odobri komandant Kfora.

"Postoji tendencija da se neprekidno govori kako Kfor može da dozvoli ili ne dozvoli određeno kretanje kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosova i Metohije, ali se uporno izbjegava da se pomene drugi dio našeg dogovora koji je predsjednik Vučić izborio 2013. godine s generalnim skretarom NATO-a, a to je da gradonačelnici sjevera Kosova i Metohije moraju da daju svoju saglasnost" rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, on je dodao da je region sjevera KiM policijski region kao bilo koji drugi i da svako dejstvo specijalnih jedinica mora da se najavi komandantu tog regiona, pa da on da saglasnost.