Ministar odbrane Srbije

Vulin: NATO 1999. godine ubio međunarodno pravo

16:33, 28.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas u Beogradu da je NATO 1999. godine agresijom na SR Јugoslaviju ubio međunarodno pravo.

"Te 1999. godine pokušali su da ubiju Srbiju, ali ubili su međunarodno pravo. Dvadeset godina kasnije, Srbija se uspravila i oporavila, a međunarodno pravo nije", rekao je Vulin na otvaranju skupa "NATO agresija - uzroci i posljedice". 

Vulin je podsjetio i da je 1999. godine, bez odluke Savjeta bezbjednosti UN, 19 moćnih zemalja okupljenih u najmoćniji savez planete, bombardovalo jednu suverenu i slobodnu zemlju. 

"Međunarodno pravo je umrlo, trajno i sigurno. Velike sile od 1999. godine više nisu imale nikakvu potrebu da svoje postupke objašnjavaju bilo kakvim pravnim aktima – sila je bila dovoljna", rekao je Vulin. 

On je ukazao i da su posljedice toga to da su separatizmi i terorizmi počeli da bujaju i da svijet poslije toga nije isti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Rektor Univerziteta odbrane general-major Goran Radovanović rekao je da je i aktuelni skup prilika da se Srbija sa ponosom sjeti vremena nepokolebljive volje i hrabrosti u odbrani otadžbine. 

"Naša je trajna odgovornost prema budućim pokoljenjima, a naša istorijska obaveza prema nevinim žrtvama da se ne zaboravi", istakao je Radovanović. 

General u penziji Ljubiša Diković, koji je 1999. godine bio komandant 37. motorizovane brigade Vojske Јugoslavije, naglasio je značaj prenošenja iskustava iz odbrane zemlje na mlade generacije. 

"Danas govorimo o iskustvima koja smo stekli u toj 1999. godini u odbrani zemlje od agresije NATO-a. Nadam se da će zaključci sa ovog skupa naći mjesta u udžbenicima na našim vojnim akademijama", istakao je Diković.