Ministar odbrane Srbije

Vulin: Međunarodna zejednica da poštuje Dejton

12:05, 06.12.2019.
Izvor: Srna
a
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin apelovao je danas da svi u međunarodnoj zajednici apsolutno poštuju Dejtonski sporazum prema kojem BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je za televiziju Pink ocijenio da međunarodna zajednica treba samo da se apsolutno drži Dejtonskog sporazuma i sve će biti u redu.

"Srbi u Republici Srpskoj imaju svoju politiku i svoje legitimne organe i sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Vulin povodom izjave izaslanika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera o ruskom uticaju na Republiku Srpsku.

Govoreći o Palmerovom stavu o tome da je srpska saradnja sa Rusijom u oblasti odbrambene industrije velika opasnost, Vulin je naveo da je Srbija vojno neutralna zemlja koju vodi slobodan lider.

"Takozvani ruski maligni uticaj u Srbiji ne postoji, Rusija ne utiče i ne pokušava da utiče na procese. Ona je naš partner sa kojim sarađujemo u brojnim oblastima i ne znam zašto bi to bilo koga uznemiravalo", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija će nastaviti saradnju i na Istoku i na Zapadu, bez obzira na izjave pojedinih svjetskih lidera.

"Što je Srbija jača, stabilnija i mirnija, to je i Balkan jači, stabilniji i mirniji. Šta bi Palmer rekao da je Srbija razdrobljena u sukobima, da postoji kriza vlasti? Na svu sreću, to nije slučaj i zato Srbija ne preti nikome i unutar nje nema nikakvog lošeg uticaja", rekao je Vulin.

Komentarišući Palmerov stav da bi volio da sve zemlje zapadnog Balkana postanu dio evropske porodice, Vulin je naveo da to žele i zemlje ovog regiona.

"Mi smo jasno i glasno rekli da to želimo, ali problem je što druga strana, odnosno EU, takođe treba da želi isto. Na nama je da se borimo i učinimo da Srbija bude vredna toga da svako želi da sa njom bude u saradnji i savezu, a da li će EU ikad poželeti da postanemo njen deo, to nije pitanje za nas", rekao je Vulin.