Ministar odbrane Srbije

Vulin: Kumanovski sporazum nije donio mir

14:15, 09.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Kumanovski sporazum, u kome nema kapitulacije, predaje oružja i ljudi, ali ni ostanka srpskih snaga i ustavnog poretka na Kosovu i Metohiji, prekinuo je rat, ali nije donio mir, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom 20 godina od potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu.

Vulin je rekao da su vojska i narod upornim otporom izborili najviše što se moglo i da su bombardovanje i pokušaji kopnenog ulaska na planini Paštrik trajali do samog potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma. 

On je istakao da je nakon ulaska međunarodne zajednice na Kosovo i Metohiju protjerano 250.000 Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i ubijeno više od 1.000 ljudi, prenose beogradski mediji. 

"Šiptarski teroristi su nastavili sa etničkim čišćenjem i zločinima za koje niko nije odgovarao, a rat koji Srbi nisu ničim izazvali i opravdali, završio se priznanjem da međunarodno pravo nema više nikakvu vrijednost i važnost", istakao je Vulin. 

On je poručio da je Srbija ponosna na svoj narod i one koji su je branili u tim vremenima i neće prihvatiti nametanje krivice za zločine koji su počinjeni nad njom. 

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova i označio je kraj NATO bombardovanja SR Јugoslavije. Dan kasnije usvojena je Rezolucija 1244 u Savjetu bezbjednosti UN.