Ministar odbrane Srbije

Vulin: Iduće godine helikopteri naoružani domaćim sredstvima

  • 19.12.2019. 17:47

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će Vojska Srbije od sljedeće godine imati helikoptere H-145M naoružane sredstvima iz domaće proizvodnje.

Vulin je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prisustvovao gađanju iz helikoptera H-145M, u okviru završne faze verifikacije i integracije domaćeg naoružanja na ovaj, "Erbasov" helikopter.

On je rekao da je da je riječ o najsavremenijem helikopteru u svojoj klasi, te da su Vojska Srbije i odbrambena industrija Srbije iskoristili priliku da ga opreme sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je podsjetio da je Srbija vojno neutralna i da zbog toga mora da se oslanja na svoje snage, a ono što je potrebno njenoj vojsci mora da nabavlja iz inostranstva, da to usavršava i unapređuje.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je helikopter H-145M opremljen jednim od najsavremenijih napadno-navigacionih sistema, a da su mitraljeska gondola i raketni lanser na nivou najsavršenijeg na svijetu u toj klasi.

Saradnju sa kompanijom "Erbas", Miloradović smatra važnom ne samo za Ratno vazduhoplovstvo, već i za cijeli sistem koji se bavi razvojem, integracijom i testiranjem sistema naoružanja.

On je podsjetio da je ove godine oboren rekord kada je u pitanju broj novih sistema naoružanja uvedenih u Vojsku Srbije.

Pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije rekao je da su "Erbasovi" helikopteri namijenjeni za borbenu upotrebu i poslove traganja i spasavanja.

Prema njegovim riječima, na helikopteru H-145M biće integrisano domaće naoružanje kalibra 12,7 milimetara sa mitraljeskom gondolom i lanser koji će služiti za lansiranje nevođenih raketa 80 milimetara domaće proizvodnje.

Potpukovnik Miroslav Zečević iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije rekao je da je današnjim bojevim gađanjem na poligonu "Nikinci" počela posljednja faza integrisanja srpskog naoružanja na "Erbasov" helikopter.

"Danas smo mogli da vidimo lansiranje rakete S-8KOM iz saćastog lansera. Gađanje je izvedeno uspješno, a nakon ove faze uslediće detaljna analiza učinka, posle koje će biti izvršena integracija naoružanja i na preostale helikoptere ovog tipa koje smo nabavili", istakao je potpukovnik Zečević.
 

Тагови: