Učešće Rusije u dijalogu Beograda i Prištine

Vulin Haradinaju: Nije na zločincu da određuje šta će raditi članice UN-a

  • 29.01.2019. 22:22

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da pitanje učešća Rusije u dijalogu Beograda i Prištine "nije tema" za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja - "neosuđenog zločinca".

"Nije to tema za njega, on može da govori o ratnim zločinima, ubijanju svjedoka, narko kartelima, ali ne o međunarodnoj politici i suverenim državama", izjavio je Vulin, komentarišući Haradinajevu izjavu da ne želi Rusiju ni u kakvoj ulozi u dijalogu.

"Nije na neosuđenom zločincu, koji spletom nesrećnih okolnosti i kršenjem međunarodnog prava vodi teritoriju pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244, da određuje šta će raditi članice UN, a posebno ne Ruska Federacija", dodao je Vulin.

RTK je ranije prenio da je Haradinaj, koji juče od SAD i EU zatražio održavanje međunarodne konferencije o Kosovu, izjavio da na njoj "definitivno nema mjesta za Rusiju".

"Mislim da je bitno nastaviti sadašnju strukturu dijaloga u kojem posreduje EU, a za koji su, rekao bih, zainteresovane i SAD. Ne tražimo promjenu forme dijaloga. Da budemo veoma jasni - ne želimo Rusiju u tom procesu. Rusija se već odavno povukla sa Balkana, nije nastavila da se interesuje za ovaj dio svijeta, osim interesovanja da podržava status kvo, ili da sprečava članstvo zemalja u NATO - što smo i vidjeli, ali nismo vidjeli napore ka razvoju i pomirenju zemalja Balkana", naveo je Haradinaj.