Predsjednik Skupštine Udruženja za gas Srbije

Vuletić: Brisel ne može da zaustavi gradnju "Turskog toka" kroz Srbiju

  • 21.06.2019. 11:40

Predsjednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić smatra da je najvažnije da se gasovod kroz Srbiju koji je dio "Turskog toka" gradi, te da zaključci ministara spoljnih poslova EU ovu gradnju ne mogu da zaustave, jer je u skladu sa evropskim pravilima.

Dio kroz Srbiju bi trebalo da bude gotov do kraja godine i tu, prema ocjeni Vuletića, Brisel ne može ništa da promijeni.

On je ocijenio da nedavni zaključak ministara spoljnih poslova EU, kojim su pozvali Srbiju da uskladi svoju trgovinsku i energetsku politiku sa EU standardima, posebno kada je riječ o tržištu gasa, ne obavezuje nikoga.

"To je njihov zaključak koji je dobar za njih, a što se nas tiče, mi gradimo i šta nas se drugo tiče. Hoćemo do kraja godine da ga izgradimo i kada prestane tranzit ruskog gasa preko Ukrajine da imamo sa druge strane snabdijevanje Srbije gasom", rekao je Vuletić za "Sputnjik".

Odgovarajući na pitanje da li opet prijeti "slučaj Bugarska", kada je Sofija odustala od gradnje gasovoda "Јužni tok" pod zapadnim pritiskom, Vuletić kaže da su okolnosti sada drugačije.

"Bugarska sluša Amerikance, ali ovoga puta Evropa ne sluša Amerikance onako kako ih je slušala kada je bio Јužni tok u pitanju, kada je tadašnji bugarski premijer Bojko Borisov zbog sopstvenog izbora na tu funkciju morao da upropasti Јužni tok. Sada on nije u takvoj situaciji", pojasnio je Vuletić.

On je naveo da ministri EU mogu da se sastaju i donose zaključke, ali da je najvažnije da se gasovod gradi.

"EU nije dala saglasnost da se on gradi, Mađarska kao članica EU ga ne bi gradila, niti bi gradnja kod nas počela", rekao je Vuletić.

On napominje da su u Luku Novi Sad još početkom juna dopremljene hiljade cijevi za izgradnju magistralnog gasovoda "Turski tok" koji će od bugarske do mađarske granice biti dug 403 kilometra, a prolaziće kroz 23 opštine u Srbiji i ispod pet rijeka.

Radovi bi trebalo da budu završeni u decembru.