Vučiću predstavljene nove bespilotne borbene letjelice

  • 04.07.2020. 11:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu dronova, odnosno novih bespilotnih letjelica CH-92A Vojske Srbije, nabavljenih iz Kine, te poručio da se Srbija sada može porediti sa ozbiljnijim zemljama, što ranije nije mogla.

Nabavkom ovih kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letjelica CH-92A, koje se koriste za izviđanje i snimanje terena, ali mogu da nose i bombe i rakete, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu.

Vučić je poslije obilaska na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici pojasnio da šest novih bespilotnih letjelica ima veliki domet i mogu da gađaju ciljeve na devet kilometara, kao i da snimaju teren u radijusu od 250 kilometara duboko u neprijateljskoj teritoriji.

"Za sada imamo 18 raketa, ali kupićemo više. Ovo je najbolje oružje kada se vidi kako se ratuje u svetu isključivo bespilotnim letelicama, nema ljudskih žrtava, a udarac neprijatelju je najsnažniji. Srećan sam što je naša vojska snažnija iz dana u dan", rekao je Vučić.

Vojska Srbije dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa Kinom o pitanju bespilotnih letjelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primijeniti na domaću bespilotnu letjelicu "Pegaz" koja će postati izviđačko-borbena.

To neće biti samo prva borbena bespilotna letjelica u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u ovoj vojsci koja je do sada, počevši od 2008. godine, koristila samo mini-bespilotne izviđačke letjelice.

Riječ je maloj bespilotnoj letjelici koja će u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu biti u više varijanti, a jedna će se lansirati i sa domaćeg kamiona FAP 2228.

Dron CH-92A ima raspon krila nešto manji od deset metara, akcioni radijus je 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na čas.

Može da pusti raketu sa udaljenosti od devet kilometara i da uništi i teže oklopno vozilo i svako lako oklopno vozilo.

Foto: Tanjug