Predsjednik Srbije doputovao u Kazahstan

Vučića u Astani dočekala garda

21:29, 08.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posjetu Kazahstanu, tokom koje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Nursultanom Nazarbajevim.

Nazarbajev će sutra Vučiću dodijeliti Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodijeliti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsjedniku Kazahstana, a nakon toga predviđen je sastanak dvojice predsjednika. 

Vučić će se sastati i sa premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, poslije čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu "Kazahstan-Srbija", prenose beogradski mediji. 

Planirano je i potpisivanje više sporazuma i memoranduma između dvije zemlje, a Vučić će prisustvovati i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra. 

Predsjednik Srbije posjetiće Muzej na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, te se obratiti studentima. Potom će mu biti dodijeljena titula počasnog profesora i prisustvovaće otkrivanju table s njegovim imenom kao počasnog profesora u holu Univerziteta. 

Vučić će u srijedu, 10. oktobra, učestvovati na plenarnom zasjedanju konferencije "Vjerski lideri za siguran svet", na kojoj će, osim njega, govoriti i predsjednik Kazahstana, predsjednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Egipta šeik Ahmed al Taieb. 

Na aerodromu u Astani, predsjednik Srbije dočekan je večeras uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde vojske Kazahstana.