Grčka pomaže Srbiji i njenom narodu

Vučić zahvalan Ciprasu na podršci Srbiji

  • 21.12.2018. 15:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbija i srpski narod zahvalni Grčkoj i premijeru Aleksisu Ciprasu za podršku koju pružaju Srbiji, njenom narodu i teritorijalnom integritetu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Ciprasom u Beogradu poručio da Srbija i srpski narod doživljavaju Grčku kao iskrenog saveznika i prijatelja kroz vijekove i izrazio zahvalnost za to što Grčka dobro razumije poziciju Srbije i pruža joj podršku na svim mjestima gdje može. 

On je naveo da je sa Ciprasom razgovarao o svim važnim regionalnim pitanjima važnim za obje zemlje, istakavši da bi za Beograd bilo veoma važno da se dogovor Skoplja i Atine u Prespi sprovede u djelo jer to bi značilo da Sjeverna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke, koji bi omogućio dodatno približavanje Beograda i Atine. 

Vučić je ocijenio da će, kada se završi proces u vezi sa Prespanskim sporazumom, moći da se održi trilateralni sastanak Atina-Beograd-Skoplje. 

Vučić je naveo da je Ciprasa obavijestio s kakvim se problemima Srbija suočava na Kosovu i Metohiji, o formiranju takozvane vojske Kosova suprotno normama međunarodnog prava, ali i lokalnim zakonima Prištine, kao i teškim posljedicama po položaj srpskog naroda koje su izazvale takse Prištine od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, ali potpuno zaustavljanje trgovine. 

Predsjednik Srbije je izrazio zahvalnost Ciprasu za podršku Srbiji u vezi sa problemom Kosova i Metohije koju daje i u forumima EU. 

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je prvi put došlo do porasta u trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, koja će ove godine preći 500 miliona evra. 

On je istakao da je razgovarano o značaju saobraćajne komunikacije, ali i o digitalizaciji i o sniženju cijena telefonskih usluga između dvije zemlje, dok roming ne bude potpuno ukinut. 

Тагови: