Predsjednik Srbije

Vučić zadovoljan reakcijom Brisela zbog Kurtija

  • 25.03.2021. 15:13

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izrazio zadovoljstvo zbog stava EU o izjavama prištinskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa dijalogom Prištine i Beograda.

Vučić je rekao da je Beograd spreman za dijalog, te da Kurti mora da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

"Zadovoljan sam reakcijom EU, ali pretpostavljam da su morali da reaguju", rekao je Vučić novinarima u mjestu Beška, gdje je obišao radove na željezničkoj infrastrukturi koju grade ruske željeznice.

Prema njegovim rečima, ukoliko Kurti zaista misli ono što je rekao, onda dijaloga i nema.

"Mi smo spremni za dijalog, a on mora da ispuni obaveze. Čekaćemo još malo da vidimo da li će čovek da razume šta su obaveze Prištine. Bez ispunjena obaveza može da mašta o glupostima koje izgovara", rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija poštuje sve potpisane sporazume, pa i Vašingtonski, dok o stavu Kurtija o tome nije želeo da govori.

Vučić je naglasio i da će Beograd uvijek biti spreman za dijalog i kompromis, ali ne i za ucjene i prijetnje.

Iz EU je ranije danas ukazano da posljednje izjave Kurtija, o principima vođenja dijaloga sa Beogradom podrivaju ovaj proces i ocijenjeno da bi Kurti zbog toga mogao da snosi isključivu odgovornost za nedostatak napretka, ali i mogući neuspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom radova koje je danas obišao u Beški i poštovanjem rokova, te zahvalio na tome ruskim željeznicama, ali i na podršci ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Vučić je rekao i da će se vozom na dionici, od Beograda do Novog Sada ubuduće stizati za pola sata, a karta će koštati oko 1.000 dinara (oko 8,5 evra), što je mnogo jeftinije i vremenski manje nego automobilom.

On je podsjetio da je ta dionica u sklopu pruge Beograd - Budimpešta, kao i da će u okviru projekta ruske željeznice izgraditi i savremeni dispečerski centar.

Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da je ta pruga važan integralni dio evropske željezničke infrastrukture i da je značajna za Srbiju, Evropu i Rusiju.

Тагови: