Predsjednik Srbije

Vučić: Za sigurnu budućnost naše djece potrebni su nam prijatelji

09:48, 03.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
"Važno je postati dio EU, ali je važnije, preživjeti i obezbijediti sigurnu budućnost za našu djecu, a za to su nam potrebni prijatelji", istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić, u autorskom tekstu za "Kurir", smatra da, bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, Srbija mora da razumije da bez Njemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo Srbija moći da riješi ni jedan od svojih problema u budućnosti.

Poručuje da Srbija mora što prije zajedno sa Evropom, ali i drugim svjetskim silama i međusobno, počne, hladnih i čistih glava, da radi na rješavanju, a ne raspirivanju problema. 

"Tako  ćemo prije postati i evropska stvarnost i sadašnjost, a ne tek njen davno zaboravljeni mit", rekao je Vučić.

"Važno je postati dio EU, ali je važnije, najprije preživjeti, a zatim obezbijediti sigurnu budućnost za našu djecu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo. Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji", naglasio je Vučić.

Podsjetivši na posjetu Pekingu, predsjednik Srbije je ukazao da je Kina vodeća sila svijeta u oblasti vještačke inteligencije, industrijske robotike, a da Evropa teško da može da smanji zaostatak u modernim tehnologijama u odnosu na azijskog džina, i smatra da je pozicioniranje Srbije kao pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja Kine od suštinskog značaja za budućnost Srbije. Istovremeno napominje da nikako ne smiju da "naprave grešku i potcijene značaj i ulogu Evrope".

Peking je Srbiji donio bolje vijesti i od onih kojima smo se nadali, konstatuje predsjednik Srbije, ali i dodaje da su zato pripreme za Berlin bile teške, a očekivanja mala.

Predsednik Srbije je ukazao da postoje prilike koje ne treba propustiti, poput sastanka u Berlinu koji je, kako je naglasio tačka sa koje se određuje da li će Srbiji sljedeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima - brzo, ili užasno sporo, u razvoju, ili u svađi i podjelama, u razumijevanju, ili zbunjenosti.

"Dio Balkana to, očigledno, nije shvatio. Zvizdić, Haradinaj, Tači, potcijenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs", slikovito se izrazio Vučić.

Predsednik Srbije poručuje da je Evropa prerasla mit i odavno se odmakla od Balkana na kojem je mit nastao.

"Zato je i zajednički pokušaj, koji su Merkel i Makron pokrenuli, da se ova dva prostora spoje, kroz dijalog, razumijevanje i kompromis, i toliko važan", istakao je Vučić.

Naveo je da su Haradinaj, Tači i Denisa Zvizdić, umjesto racija, pokazali emociju koja je usmjerena ka Srbiji kao "dežurnom krivcu".

"Naš odgovor u budućnosti mora da bude nedvosmislen. Složan i jedinstven srpski nastup u jačanju povjerenja prema komšijama, ali i snaženju sopstvene pozicije, prije svega, ekonomske, bližeg političkog i kulturnog povezivanja uz očuvanje našeg jezika i ćiriličkog pisma", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije navodi i da je insistiranje Haradinaja i Tačija, na priznanju Kosova i odbijanje čak i pomisli da se sumanute takse ukinu, bilo na nivou ne politike, nego stadiona, na kojem "neko urlanjem pokušava da promijene rezultat na semaforu".

Naveo je i da su "najveći evropski političari doživjeli da se najmanji evropski političari, naročito oni iz Prištine, ponašaju prema njima uz prezir i sa pozicija neke zamišljene sile", ističući da Srbija u tome nije učestvovala.