Predsjednik Srbije

Vučić: Vodoinstalateri će biti najplaćeniji

  • 23.12.2019. 13:05

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Beogradu na konferenciji "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost" da je ovaj tip obrazovanja budućnost za zemlju, te da ono ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost.

"Ta deca će ranije da napuste roditelje i osnuju porodice, da ranije imaju svoju decu. Da imamo generacije radnika, stručnjaka, da ne kasnimo za svima drugima, to ide sporo. Bolje ide u ruralnim, nego u urbanim sredinama", rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija već ima problema sa radnom snagom među stolarima, tesarima, zavarivačima, bravarima, te dodao da u izgradnji "Beograda na vodi" sada najviše ima Albanaca iz Makedonije, Srba i Bošnjaka iz BiH, Rumuna...

"Sada je nezaposlenost 9,5 odsto, ali stvarnih radnika, posebno zanatlija, Srbija nema. Ako ovako nastavimo, kod nas će vodoinstalateri da budu najplaćeniji", rekao je Vučić.

On je dodao da se zato zalaže za "mini Šengen", jer Srbija ne možemo da gradi bez pomoći radnika sa strane.

"Imamo najbolje rezultati u regionu po ovom pitanju. Najveća nada svake zemlje je u primerenom školovanju mladih", rekao je Vučić, koji je zamolio domaće kompanije da još jednom razmisle o dualnom obrazovanju, jer sva ulaganja će im se višestruko pozitivno vratiti kasnije.

On je istakao da će kompanije koje imaju ovakav tip obrazovanja imati sigurniju budućnost, te da će Srbija će sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo žilavija na svaku vrstu ekonomskog pada.

On je podsjetio da je prije četiri godine u Švajcarskoj se sreo sa dualnim obrazovanjem, te dodao da Srbi nisu ni u čemu lošiji od drugih, ukoliko budu u stanju da to sprovedu.

"Danas je Srbija, slučajno ili ne, među vodećim zemljama po stopi rasta, četiri godine nema deficita u budžetu, iako još zaostaje za razvijenijim zemljama", rekao je on.

Vučić je istakao da je važno da srednje škole budu u sistemu dualnog obrazovanja, kao i da se univerzitet tome priključi.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da 37 obrazovnih duelnih modela postoji u Srbiji, te da to podiže sliku kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

"Doneli smo zakon o dualnim studijama, ljudi iz našeg visokog obrazovanja su učestvovali u tome. Uskoro ćemo imati i kroz srednju školu i visoko obrazovanje imati dualno učenje", rekao je Šarčević i dodao da to podstiče i privredu.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je 6.100 učenika Srbije trenutno u programu dualnog obrazovanja. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.