Dan državnosti Srbije

Vučić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

  • 15.02.2019. 09:58

Predsjednik Republike Aleksandar Vučić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije. Laureati su svojim radom doprinijeli da Srbija bude bolja i uspješnija, poručio je Vučić.

Vučić je na početku svečanosti, obraćajući se laureatima, rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država.

"Rezultati su toliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, a pokušavali su i da nas unište", rekao je predsednik dodajući da su to nekada činili naši neprijatelji, a da smo nekada i sami u tome učestvovali.

Kako je rekao, vrijednosti ustanika su se našli i u prvom ustavu Srbije koji je bio moderan i savremen, izuzetan za to vrijeme jer je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i bar nakratko zauzdana apsolutističa vlast. 

Ističe da je to bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže da "Sunce slobode snažno sija nad zemljom".

Dodaje da se Srbija i danas nalazi na tom putu, da su pred državom i društvom veliki izazovi, a da su centralne vrijednosti kojima se rukovodimo – sloboda, mir, ravnopravnost i ljubav prema Srbiji. 

Posebno je zahvalio inostranim laureatima koji su "širili ugled Srbije daleko van njenih granica čime su pokazali pripadnost istim ciljevima i vrednostima".

Među laureatima je i bugarski premijer Bojko Borisov kome je uručen Orden Republike Srbije na lenti. Borisov je svim građanima Srbije čestitao praznik, a onda je rekao da nagradu prima u ime svih Bugara koji su uložili velike napore tokom bugarskog predsedavanja EU kako bi Srbija bila nerazdvojni deo Evrope i u najskorije vreme postala članica EU.

Naveo je da je za jednu državu najbolje da ima suseda članicu EU i dodao da se nada da će Srbija i Bugarska zajedno raditi na infrastrukturi, gasnim stanicama, razvoju turizma i sporta.

Borisov je ukazao da veruje i vidi da Srbija ide pravim putem i da, ma koliko nekada teške bile odluke koje moraju da se donose, najlepše je kad među narodima vladaju ljubav, mir i prijateljstvo. 

Vučić je dodelio ukupno oko 60 odlikovanja, a među odlikovanima su pojedinci, institucije ili udruženja.

Odlikovanja su pripala Horu RTS-a, Narodnom muzeju, glumcu Mihailu Miši Јanketiću, rvaču Davoru Štefaneku, hirurgu Milanu Milenkoviću, a posthumno je odlikovan akademik Vladeta Јerotić. Nagradu je dobio i pevač Predrag Živković Tozovac. 

Među laureatima je 12 stranih državljana, a osim Bojka Borisova nagradu je dobio i bivši kineski ambasador Li Mančang. 

Pripadnicima Vojske Srbije odlikovanja biće dodeljena prilikom obeležavanja njihovog dana u aprilu.

U ime dobitnika na svečanosti se obratila direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković koja se zahvalila predsednku.

Najviše odlikovanje koje dodeljuje Srbija je Orden Republike Srbije na ogrlici (prvi stepen), odnosno na lenti (drugi stepen), koja se uručuju šefovima država i vlada stranih država.

U ordenskom sistemu Srbije je još pet ordena – Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla s mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost.

Država zaslužne pojedince nagrađuje i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić" za zasluge i revnosnu službu. 

Srbija obilježava Dan državnosti, kao podsjećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donesen prvi moderni ustav Srbije.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм