Prisajedinjenje Vojvodine

Vučić: Ujedinjeno srpstvo sa obje strane Save i Dunava 

  • 25.11.2018. 08:37

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji bila velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obje strane Save i Dunava.

Vučić je povodom 100 godina od tog događaja istakao da su vrijednosti multinacionalnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti odoljele iskušenjima vremena i da su u osnovi državne politike Srbije i danas. 

"Tragom ondašnje Srbije i onim vremenima dostignutih vrednosti, i današnja Srbija jednako `ujemčava` slobodu i punu ravnopravnost ne samo Srbima nego i svim narodima koji žive u zajedničkoj državi", istakao je Vučić. 

On je ocijenio da je prije jednog vijeka stvorena nova realnost i ispisane nove stranice istorije, koje danas služe na čast i ponos. 

Vučić je istakao da je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Baranje i Bačke u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, donijela odluke koje predstavljaju temelj savremene srpske državnosti. 

"Bila je to velika odluka kojom je ujedinjeno srpstvo sa obe strane Save i Dunava. Ostvareno srpsko jedinstvo pomoglo je u stvaranju državnog jedinstva sa Srbima, Hrvatima i Slovencima u drugim krajevima pod austrougarskom vlašću", naveo je Vučić. 

On je napomenuo da odluka o priključenju Kraljevini Srbiji nije bio dogovor dva državnopravna subjekta o budućnosti nego ispunjenje težnji još od Majske skupštine iz 1848. godine i volje naroda da se živi sa maticom Srbijom bez uslova, ograničenja ili oročenja. 

Vučić dodaje da se težnja srpske države da donese slobodu porobljenoj braći na prostoru Austrougarske monarhije sudarila sa iskrenom željom svih, do tada podjarmljenih naroda koji su živjeli na prostoru Bačke, Baranje, Banata, Srema, Boke, države Crne Gore, BiH, Dalmacije, Hrvatske, Slovenačke i Slavonije. 

On je, između ostalog, podsjetio da je i Narodno vijeće u Banjaluci, "pokoravajući se neodoljivoj želji naroda bez razlike vjere i imena, proklamovalo potpuno sjedinjenje sa Kraljevinom Srbijom". 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.