Predsjednik Srbije

Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN: Srbija snažno podržava multilateralizam

22:47, 23.09.2020.
Izvor: RTS
Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Vučić je, obraćajući se na Generalnoj debati u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

"Krupne promjene na međunarodnom planu koje je donio 21. vijek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i njenih svima poznatih osnovnih principa", ocijenio je on.

Naglasio je, kao predstavnik države i naroda koji je podnio ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, značaj obilježavanja 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Vučić smatra da pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čije specijalizovane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamjenjivu ulogu.

"Ujedinjene nacije kakve su nam potrebne, kako danas, tako i u budućnosti, moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Novonastala realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država", rekao je Vučić.

Zahvalnost za pomoć Srbiji u borbi protiv virusa

Predsjednik Srbije je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv kovida 19, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

"Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istakao je da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim državama, kao i da će nastaviti da pruža podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju kao vodećem akteru na polju vakcinacije.