Pariz ključan za rješavanje kosovskog pitanja

Vučić: Sve vrijeme tražim kompromis

  • 31.10.2018. 12:27

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije iznosio detalje o svom prijedlogu za rješenje kosovskog pitanja, jer nema ništa što bi neko prihvatio, dodajući da sve vrijeme traži kompromis. Nerealno je očekivati da će 11. novembar u Parizu biti ključan dan za rješavanje kosovskog pitanja, iako će tamo biti svi oni koji svakako jesu zainteresovani za to pitanje, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon obilaska novoigrađene zgrade Centra za iks-nož u KCS, na pitanje što nije iznio svoj plan i detalje koje je predočio, kako je naveo, čelnicima u Briselu i prištinskoj strani, kazao da se iznose razne ideje.

"Na bezbroj mjesta sam govorio o potrebi kompromisa, a o detaljima neću nikada da govorim dok nešto nemamo u rukama. Na jednu moju riječ, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gdje je danas granica, mnogi su reagovali. Јa znam šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali prije nas 2011. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008, takođe za vrijeme onih koji mi danas drže patriotske pridike", objasnio je Vučić.

Kaže da smo svojim užasnim potezima doprinijeli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu interesa Srba.. 

Vučić je naglasio da sve vrijeme traži kompromis koji bi bio mučan za obje strane, kojim bi obje strane izubile i dobile.

O detaljima kada se razgovara sa više strana nikada ne treba govoriti, kaže predsjednik, ako se nema nešto u rukama. 

"Јa nemam ništa što bi prihvatio bilo ko, pa ne iznosim. Nikada nijedan akt nećemo donositi bez provere kod naroda i Skupštine. Da li ćemo imati šta da provjeravamo? Plašim se da ne“, rekao je predsjednik.

Vučić je naglasio da nije predočio detalje, jer to mogu da urade samo oni koji žele da sve propadne.

"Bez dogovora Srba i Albanaca nema rješenja ni u Parizu"

Predsjednik Vučić ponovio je da su Srbi i Albanci mnogo daleko od postizanja kompromisa i da je nerealno očekivati da će 11. novembar u Parizu biti ključan dan za rješavanje kosovskog pitanja, iako će tamo biti svi oni koji svakako jesu zainteresovani za to pitanje. 

"Nišu nas džabe bombardovali, iz njihovog ugla gledano, proglašavali 2008. nezavisnost Kosova, po njima, i da sada puste da prođe to sve bez njih, ko je naivan da u to povjeruje", zapitao je Vučić.

Predsjednik Srbije je, međutim, naglasio da rješenja nema bez dogovora Srba i Albanaca.

"Čak i svi drugi da se sklone, a ne treba zaboraviti da svi imaju svoje interese i agende po našem pitanju, nije moguće doći do rješenja ako nema nekog dogovora između Srba i Albanaca, kao osnove". 

Na pitanje novinara da li će se sastati sa Hašimom Tačijem u Parizu, rekao je da hoće, ali u prisustvu Evropljana, ako predstavnici Prištine to budu htjeli.

"Sastaću se sa Tačijem, jer je bolje da razgovaramo, nego da se dešavaju svakojaka čuda koja se dešavaju. Ali, nerealno je da dođe do rješavanja", naglasio je Vučić i ponovio da je to tako jer su Srbi i Albanci mnogo daleko od postizanja kompromisa.