Predsjednik Srbije

Vučić: Stabilizujuća uloga Turske na Balkanu

  • 08.10.2019. 16:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost Turskoj zbog stabilizujuće uloge na Balkanu koja je veoma značajana.

"Predsednik Turske /Redžep Tajip Erdogan/ je svojim ostankom i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region, kao i BiH i Srbija", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanaka Srbije, Turske i BiH koji je održan u Palati Srbija.

Navodeći da je završena dokumentacija i obezbijeđeno finansiranje izgradnje dionice od Kuzmina do Rače na auto-putu Beograd-Sarajevo, Vučić je istakao da je od 1945. godine ovo jedna od rijetkih stvari oko koje će biti složni svi u Srbiji i u BiH.

"Do sada kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH. Nemamo dobrih puteva, ni pruga i vreme je da se to promeni", poručio je Vučić i naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju.

On je istakao da će Srbija u potpunosti finansirati izgradnju mosta preko Save na ovoj dionici.

"Time se spajamo sa Bijeljinom kao drugim gradom po veličini u Republici Srpskoj, a auto-put će ići do Brčkog i Tuzle. To je od fantastičnog značaja za razvoj naših trgovinskih odnosa, a trgovinska razmena je sve veća", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je napomenuo da se posebno dugo govorilo o projektu prstena koji bi trebalo da spaja Beograd i Sarajevo.

"Za nas je od izuzetnog značaja put od Požege do Višegrada, zatim, još oko 100 kilometara do Sarajeva jer time bismo spojili Srbe iz Beograda sa Srbima u Gacku, Nevesinju i Bileći i Trebinju", rekao je Vučić i dodao da bi se tim projektom spojili i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Bošnjacima u Sarajevu.

On je ukazao da bi realizacija tog projekta omogućila da se za tri časa laganom i normalnom vožnjom iz Beograda stigne u Sarajevo, a za dva i po časa od Sarajeva do Duge Poljane, mjesta između Novog Pazara i Sjenice.

"Odatle bi trebalo da ide naš auto-put preko Ivanjice. Ako sve to završimo, ljudi će biti neuporedivo bolje povezani i napravićemo mnogo bolje rezultate", rekao je Vučić i dodao da treba razmišljati kako živjeti zajedno u budućnosti.

On je izrazio uvjerenje da će brojni građani u Sremskoj Rači doći da pozdrave početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)