Izlaganje predsjednika Srbije

Vučić: Srbiju i Kosmet "razgraničili" su 2008. i Njemačka i SAD

21:16, 16.08.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su osnovni ciljevi da se na Kosovu i Metohiji očuvaju mir i stabilnost, da se zaštite državni interesi i da se osiguraju prava, bezbjednost i sigurnost ljudi na Kosmetu.

Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas, poručio je predsjednik i najavio da će 9. septembra, ako sve bude u redu, biti sa Srbima na Kosovu i Metohiji. On je zapitao "može li iko danas da kaže da je sve naše kada je riječ o Kosmetu, a znamo da ne govorimo istinu".

Naveo je da definicija države sadrži tri elementa - teritoriju, stanovništvo i vojsku i policiju. Od ta tri elementa, rekao je, "samo u pojedinim dijelovima na Kosmetu imamo stanovništvo i ništa više".

"A imamo granicu koju su neki 2011. postavili na Jarinju i Brnjaku, između Srba i Srba, tj. Kosova i Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje kakav mu je stav poslije izjave kancelarke Angele Merkel da nema promjene granica, on je rekao da su Srbiju i Kosmet i Njemačka i SAD "razgraničili" onog časa kada su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova.

“Zato kad kažu da su protiv razgraničenja to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu”, rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovo u Srbiji, upravo zato jer ne prihvata takve granice.

On je istakao da Merkel nije protivnik i da ne treba da se zaboravi šta je učinila za Srbiju u vrijeme migrantske krize, te koliko su i njemačke investicije dorpinijele tome da Srbija ima rast od 4,4 odsto.

On se osvrnuo na činjenicu da je mnogima zasmetalo pismo gradonačelnika 10 srpskih opština sa KiM. Podsjetio je da su zbog drugačijeg mišljenja tražili njegovo hapšenje, a da se Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju, ali im smeta pismo gradonačelnika.

“Ja svu energiju ulažem da dobijemo za svakog Srbina na Kosmetu nešto”, rekao je Vučić i zato, kako je primijetio, i Tači kaže da mu je teško da razgovara sa njim.

Na pitanje o idejama da se očuva sjever u sastavu Srbije, on je rekao da je to teritorija značajna i po veličini i po strateškom položaju, da su tu Gazivoide, Balać, i Trepča, a da su od svega važniji životi ljudi.

Ali to ne znači da je sjever Kosova važnji od kosovskog Pomoravlja, rekao je Vučić i istakao: "Za svakog našeg čoveka na Kosmetu mi ćemo da se borimo.”

“Borim se da nešto dobijemo, za razliku od onih koji su sve izgubili”, zaključio je Vučić.