Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija se ne odriče podrške Srbima u Crnoj Gori

  • 21.05.2021. 15:21

BEOGRAD/PRIBOJ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje nezavisnost Crne Gore i želi joj uspjeh, ali da se nikada neće odreći podrške srpskom narodu u toj zemlji.

"Danas imaju nezavisnu državu i želim im sve najbolje. Želimo najbliže moguće odnose ako ih žele, a ako ih ne žele, ne moraju da izmišljaju neprijatelje tamo gde neprijatelja nema", izjavio je Vučić novinarima u Priboju, komentarišući izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o "kleronacionalističkoj agresiji" Srbije prema Crnoj Gori.

Vučić je dodao da se ne može govoriti Srbima u Crnoj Gori da ne smiju biti pripadnici srpskog naroda.

On je naveo da Srbiju jedino zanima da ima najbliže odnose sa Crnom Gorom i svim njenim građanima, ali i da pruža podršku srpskom narodu u toj zemlji, poštujući njenu nezavisnost.

"Želimo im uspeha. Što se nas tiče, nikada se nećemo odreći podrške našem narodu jer to je naš narod. Mi ništa ne radimo ni protiv Ustava Crne Gore niti suprotno evorpskim pravilima i pravilima međunarodnog javnog prava", istakao je Vučić.

On je rekao da to što se dogodilo prije 15 godina, kada je Crna Gora postala nezavisna, jeste pravo građana Crne Gore da donesu takvu odluku i da nikoga ne treba tjerati da ostane /u tadašnjoj zajednici sa Srbijom/ ako ne želi.

"Ali, voleo bih da je ta odluka bila drugačija i da se sačuvala zajednica Srbije i Crne Gore", dodao je on.

On je ukazao na višedecenijsku antisrpsku politiku koja je vođena protiv Srba u Crnoj Gori i protiv državne zajednice Srbije i Crne Gore.

"Poštujemo pravo građana Crne Gore da donesu drugačiju odluku i poštujemo nezavisnost Crne Gore", poručio je Vučić.

Crna Gora danas obilježava 15 godina od obnove nezavisnosti, što je izglasana na referendumu 21. maja 2006. godine.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм