Zvizdić u Berlinu govorio protiv Republike Srpske

Vučić šokiran: Zvizdić govorio kao da je BiH priznala Kosovo VIDEO

23:32, 29.04.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu gdje je održan skup lidera Zapadnog Balkana sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost Merkelovoj i Makronu na angažmanu i na tome što su bili racionalni i razumni. Kako je rekao, oni su ozbiljno i odgovorno pokušavali da nađu rešenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu.

Vučić je istakao da je današnji skup značajan zbog toga što se vidjelo u najiskrenijoj formi ko iz regiona ima kakav odnos prema Srbiji i Kosmetu. 

Predsjednik Srbije je rekao da je bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i riječima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsedavajućeg Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića. Kako je rekao, na to je reagovao riječima da Republika Srpska nije loša tvorevina već dejtonska i da je njenim stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH. 

Vučić je istakao da je Denis Zvizdić govorio kao da je BiH već priznala Kosovo, što nije istina. 

Ističe da je odgovorio i albanskom premijeru Ediju Rami koji je naveo da je mladi ministar spoljnih poslova Albanije "imao težak život u vrijeme srpskih diktatora na Kosovu".

"Albanci su zahtjevali da Beograd prizna Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može da postoji nikakva nova Republika Srpska, i da nema izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić.

Kako je dodao, srpska delegacija se trudila da se ponaša odgovorno i ozbiljno.

"Mislim da smo u tome uspjeli iako ne mislim da smo svi zajedno pred bilo kim iz Evrope izgledali dobro", naveo je Aleksandar Vučić.

Prije nastavka berlinskog procesa u Poznanju biće održan novi sastanak u Parizu, 1. ili 2. jula, gdje će ponovo biti pokušaja da se nađe rješenje, rekao je Vučić.