Presuda Stanišiću i Simatoviću

Vučić: Slika i prilika političkog djelovanja Haškog tribunala

  • 01.07.2021. 12:38

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je haška presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću slika i prilika političkog djelovanja Haškog tribunala i da ne može da razumije za šta je ta jeziva osveta koja se sprovodila nad srpskim narodom i srpskom državom.

"Samo se pitam ima li joj kraja", rekao je Vučić novinarima poslije ceremonije svečanog završavanja radova na Kuli Beograd.

Vučić je poručio da Srbi moraju da razumiju šta je bila namjera od početka do kraja, kakvu su im poruku poslali, moraju da razumije svoju poziciju i da moraju da čuvaju mir i stabilnost.

Uprkos tome što, kako je naveo, ne želi da kaže da je srpska strana bila anđeo i da nije bilo zločina, nego naprotiv, Vučić je istakao da je ta osveta "bukvalno jeziva".

On je poručio da Srbi moraju da nastave da idu uzdignute glave, štite svoje nacionalne i državne interese i budu dio Evrope i svijeta.

Vučić je ocijenio da je važno da se ukaže na činjencu da su u predmetima protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača promijenjena pravila i sudska praksa Haškog tribunala i da je tada rečeno da mora da se vidi lični uticaj u zoni djelovanja pomenutih oficira, da mora da postoji akt, naređenje ili bilo kakvo lično djelovanje u pozivu na zločine.

"To je bio razlog, neki kažu da su haške sudije uzele ogroman novac u Zagrebu, ja ne želim da verujem u to, ali ne isključujem mogućnost da neke zemlje pokrenu istragu po tom pitanju", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je promijenjena sudska praksa bila razlog da i Gotovina i Markač, ali i Momčilo Perišić i, prvostepeno i Stanišić i Simatović budu oslobođeni odgovornosti. Tri godine kasnije ponovo je promijenjena sudska praksa i vraćena stara, a oni su osuđeni za zločine u Šamcu, bez učešća u udruženom zločinačko poduhvatu.

Haški mehanizam osudio je juče na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog, kako je navedeno u presudi, pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Šamcu.

Prvom presudom, koja je ukinuta, bili su oslobođeni svih optužbi.


(Srna)