Predsjednik Srbije

Vučić: Bitka za očuvanje zdravlja ljudi, zdravstvenim radnicima povećanje plata

20:01, 12.03.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će svim zdravstvenim radnicima biti povećana plata za dodatnih 10 odsto.


Vučić je najavio da će sutra biti formirana dva krizna štaba - zdravstveni, na čijem će čelu biti premijer Ana Brnabić, te tim za otklanjanje posljedica pandemije virusa korona po ekonomiju, na čijem će čelu biti on.

U vanrednom obraćanju građanima Srbije putem javnog servisa, Vučić je rekao da su zdravstveni radnici heroji koji nesebično spašavaju ljude i da je važno očuvati njihovu motivaciju.

On je saopštio da Srbija danas raspolaže sa ukupno 1.008 respiratora, koji su potrebni samo za najteže bolesnike i da će za 25 dana imati još 500, te podsjetio da je u vrijeme svinjskog gripa iz 2009. godine bilo 350 respiratora.

Vučić je istakao da se od ukupno 24 zaraženih, 15 nalazi u bolnicama i samo jedan od njih je na respiratoru, a ostali su stabilnog zdravstvenog stanja.

On je najavio da će penzionerima biti uplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara između 1. i 15. aprila i zamolio ih, jer su najugroženija grupa, da nastave da budu disciplinovani.
 

Vučić je rekao da su određene tri zdravstvene ustanove, koje će se od sutra baviti samo zaraženima virusom korona, a to su Infektivna klinika u Beogradu, i posebna odjeljenja kliničkih centara u Novom Sadu i u Nišu.

On je poručio da ima dovoljno bolničkih postelja i da građani treba da imaju povjerenja u svoju državu.

Vučić je naglasio da nema razloga za pravljenje zaliha, te istakao da Vojska Srbije ima zaliha hrane da može da nahrani 100.000 ljudi, da su sve ratne i mirnodopske zalihe pune, a Srbija "pripremljenija nego neke zemlje EU".

On je rekao da će se država u borbi protiv virusa korona osloniti na iskustva kineskih prijatelja, kao i da će u ponedjeljak razgovarati i o tome sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, ta najavio da će tražiti i pomoć EU.

Kada je pitanju rad škola, on je istakao da će škole biti zatvorene tek kad stručnjaci procijene da tako treba.

Vučić je najavio i da će po povratku iz Berlina pozvati predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim izborima zakazanim za 26. april, da se dogovore kako da se organizuje kampanja, ali i da li je potrebno da se pomjeri datum izbora.