Predsjednik Srbije

Vučić: Bitka za očuvanje zdravlja ljudi, zdravstvenim radnicima povećanje plata

  • 12.03.2020. 20:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će svim zdravstvenim radnicima biti povećana plata za dodatnih 10 odsto.

Vučić je najavio da će sutra biti formirana dva krizna štaba - zdravstveni, na čijem će čelu biti premijer Ana Brnabić, te tim za otklanjanje posljedica pandemije virusa korona po ekonomiju, na čijem će čelu biti on.

U vanrednom obraćanju građanima Srbije putem javnog servisa, Vučić je rekao da su zdravstveni radnici heroji koji nesebično spašavaju ljude i da je važno očuvati njihovu motivaciju.

On je saopštio da Srbija danas raspolaže sa ukupno 1.008 respiratora, koji su potrebni samo za najteže bolesnike i da će za 25 dana imati još 500, te podsjetio da je u vrijeme svinjskog gripa iz 2009. godine bilo 350 respiratora.

Vučić je istakao da se od ukupno 24 zaraženih, 15 nalazi u bolnicama i samo jedan od njih je na respiratoru, a ostali su stabilnog zdravstvenog stanja.

On je najavio da će penzionerima biti uplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara između 1. i 15. aprila i zamolio ih, jer su najugroženija grupa, da nastave da budu disciplinovani.
 

Vučić je rekao da su određene tri zdravstvene ustanove, koje će se od sutra baviti samo zaraženima virusom korona, a to su Infektivna klinika u Beogradu, i posebna odjeljenja kliničkih centara u Novom Sadu i u Nišu.

On je poručio da ima dovoljno bolničkih postelja i da građani treba da imaju povjerenja u svoju državu.

Vučić je naglasio da nema razloga za pravljenje zaliha, te istakao da Vojska Srbije ima zaliha hrane da može da nahrani 100.000 ljudi, da su sve ratne i mirnodopske zalihe pune, a Srbija "pripremljenija nego neke zemlje EU".

On je rekao da će se država u borbi protiv virusa korona osloniti na iskustva kineskih prijatelja, kao i da će u ponedjeljak razgovarati i o tome sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, ta najavio da će tražiti i pomoć EU.

Kada je pitanju rad škola, on je istakao da će škole biti zatvorene tek kad stručnjaci procijene da tako treba.

Vučić je najavio i da će po povratku iz Berlina pozvati predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim izborima zakazanim za 26. april, da se dogovore kako da se organizuje kampanja, ali i da li je potrebno da se pomjeri datum izbora. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.