Predsjednik Srbije

Zahvalnost Evropskoj komisiji za predstojeću podršku regionu

  • 08.10.2020. 20:06

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan razgovorima sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i zahvalan njemu i EU na velikoj podršci koju će u narednih sedam godina, a najviše 2024. godine pružiti i Srbiji i cijelom regionu.

Vučić je poslije sastanka sa Varheljijem izjavio da će region dobiti od EU oko osam milijardi evra u grantovima, odnosno bespovratnoj pomoći, a još preko 20 milijardi evra kroz projekte.

On je najavio da će među projektima biti i 73 miliona evra vrijedan projekat širokopojasnog interneta, zahvaljujući kojem će, između ostalog i seoske škole moći da imaju internet.

Vučić je istakao će Srbija, kao najveća zemlja i ekonomija u regionu, proporcionalno svojoj snazi i veličini imati i sumu novca.

Predsjednik Srbije je naveo da očekuje da će biti obezbijeđena sredstva i za prugu Kraljevo-Rudnica, koja je od izuzetnog značaja za Srbiju, kao i puta i pruge Beograd-Sarajevo, te pruge Beograd-Šid-Zagreb, kroz teritoriju Srbije.

On je dodao da je bilo riječi i o nedostacima Srbije i napomenuo da je najotvorenije govorio o svojim propustima, o Godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Želeo bih da izrazim iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara za susedsku politiku i proširenje, iskrenog prijatelja Srbije, Olivera Varhejija i da mu se zahvalim na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u EU. Mi smo u današnjim razgovorima, čini mi se i najkonkretnije govorili o budućnosti naše zemlje, o ekonomskom i investicionom paketu, kao i infrastrukturnim projektima. Veoma sam zahvalan komesaru i EU na velikoj podršci koju će u narednih sedam godina pružiti i Srbiji i celom regionu. Radujemo se svemu što dolazi u ceo naš region." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 8, 2020 at 11:12am PDT

Vučić je istakao da u ekonomskom dijelu nije moglo ništa da se kaže loše o Srbiji, ali da je bilo kritika na njegov račun, te da je prihvatio svu krivicu i da je spreman da snosi svaku vrstu posljedica.

- Radujemo se svakom evru za naš region. Zadovoljni smo i kada naše komšije dobijaju novac i verujem da ćemo u budućnosti uspeti da postignemo veću bliskost - rekao je Vučić.

Varhelji se prethodno sastao i sa premijerkom Anom Brnabić.

Takođe, razgovarao je i sa predstavnicima civilnog sektora okupljenim u Nacionalnom konventu o EU, kao i sa predstavnicima dijela opozicije.

U obraćanju pred Konventom, Varhelji je poručio da okolnosti izazvane kovidom 19 nisu preusmjerile pažnju EU sa ovog dijela Evrope, da region ostaje prioritet za Uniju i svakako ima evropsku perspektivu, te da će ekonomski paket od bespovratnih devet milijardi evra dalje približiti ovaj region EU.

Varhelji je u Beograd došao iz Prištine, a zatim putuje u Sarajevo.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина