Predsjednik Srbije

Vučić sa senatorima: Trajni mir od ogromne koristi za Srbe i Albance

  • 06.09.2019. 13:16

Beograd i Priština treba da postignu kompromis u kojem bi i jedna i druga strana nešto dale i dobile, konstatovali su danas američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Džonson je konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka rekao da on i senator Marfi, kao predstavnici različitih stranaka u Americi - republikanaca i demokrata, vjeruju da razlike između Srbije i Kosova moraju biti riješene, da bi obje nacije mogle da krenu naprijed. 

On je dodao da je njegova glavna poruka da je Amerika prijatelj srpskog naroda i želi da učini sve što može da podrži dijalog i oba naroda u procesu pregovora, u kojem se mora nešto dati i nešto dobiti. 

"Amerika je ovdje da vam bude prijatelj i obje nacije će imati našu veliku podršku u postizanju ovog sporazuma", rekao je on, dodajući da bi umjesto riječi "pritisak" trebalo da se koristi riječ "podrška". 

Senator Marfi istakao je da je potreban veliki kompromis i "žrtve na obje strane". 

"Nadamo se da će nakon kosovskih izbora i oni učiniti nepohodne korake da se ponovo uspostave pregovori", rekao je on i, takođe, istakao spremnost SAD da pomognu u postizanju dogovora Beograda i Prištine. 

Marfi je dodao da su on i Džonson došli u Beograd da bi prenijeli jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom Kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo. 

"Nadamo se da ćemo uspjeti da utičemo ne samo na predsjednika SAD /Donalda Trampa/, nego i druge američke kolege u konresu da dođu i vide lično kako je Srbija napredovala i uvjere se u želju srpskog naroda da ima jače odnose sa SAD", rekao je Marfi. 

On je rekao da se i demokrate i republikanci zalažu za jače ekonomsko partnerstvo SAD i Srbije, te da budu sigurni da će biti nastavljen put Srbije ka EU. 

Vučić je na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka istakao da Srbija očekuje ukidanje prištinskih taksa na srpsku robu i kompromisni dogovor sa Prištinom, ali da to ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti, a da srpska strana ne dobije ništa. 

"To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, kako bi podjednako i dobile. Mi smo spremni za otvaranje svake vrste razgovora, jer je razgovor lekovit", rekao je Vučić. 

On je naglasio da Srbija može da razgovara o svemu, ali ne o tome da nema kompromisnog rješenja, te zahvalio senatorima na trudu da se dođe do dogovora Beograda i Prištine. 

Napominjući da je Amerika priznala /samoproglašeno/ Kosovo, a da Srbija to nije, Vučić je rekao da države ne mijenjaju stavove poslije jednog razgovora. 

"Ma koliko mi mali bili, oni poštuju šta ja kažem, kao i ja da su oni priznali "nezavisno" Kosovo. Naše je da izvučemo najviše što možemo i razgovaramo kako da dođemo do kompromisnog rešenja, ako možemo", dodao je Vučić. 

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti sa politkom očuvanja mira, poštovanja prava drugih i podrške stabilnosti. 

Vučić je podsjetio da će uskoro u Pranjanima biti obilježeno 75 godišna od operacije "Halijard", kada su u Drugom svjetskom ratu Srbi spašavali američke pilote, te dodao da očekuje da to bude dodatna injekcija za ubrzanje i razvoj dobrih i prijateljskih odnosa između Srbije i SAD. 

On je podsjetio da je pozvao američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju. 

Тагови: