Beograd se zalaže za kompromis

Vučić: Priština uopšte ne razmišlja o dijalogu

  • 18.03.2019. 11:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas, na sastanku sa delegacijom Evropskog savjeta za međunarodne odnose, da bi ponašanje Prištine, koja ne razmišlja o dijalogu sa Beogradom, moglo da destabilizuje region.

"Uvođenje taksa i izglasavanje platforme u prištinskom parlamentu najbolji su dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rješenjima koja bi mogla da destabilizuju cijeli region", rekao je Vučić. 

On je ponovio da nastavak dijaloga zavisi od toga da li će Priština povući takse na srpsku robu, kao i da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština. 

Vučić je istakao da se Beograd zalaže za kompromisno rješenje za Kosmet, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima. 

"Moramo doći do kompromisnog rješenja. Ako neko misli da Priština treba da dobije sve, a Srbija da izgubi sve, to nije kompromis i to nećemo dozvoliti", poručio je Vučić. 

Kada je riječ o situaciji u centralnoj Srbiji, Vučić je naveo da je Srbija demokratska zemlja i da je zadovoljan kada ljudi mogu slobodno da protestuju, bez primjene policijske sile, što, kako je rekao, nije slučaj u mnogim zapadnim zemljama. 

"Jedini problem jeste nasilje, koje nijedna demokratska država ne može da dozvoli, pa neće ni Srbija", naglasio je Vučić. 

Predstavnici Evropskog savjeta za međunarodne odnose naveli su da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine zavisi stabilnost regiona i da bi bilo neophodno što prije naći dugoročno rešenje, navodi se u saopštenju. 

Oni borave u Beogradu da bi bolje razumjeli izazove sa kojima se Srbija danas suočava, regionalnu dinamiku i ono što bi EU trebalo da uradi kako bi ubrzala i pomogla reformske mjere na zapadnom Balkanu.