Predsjednik Srbije

Vučić: Priština izaziva napetost i pogoršavanje bezbjednosti na Kosmetu

  • 17.10.2019. 13:33

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u razgovoru sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, izrazio zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova i Metohije jer Priština jednostranim i provokativnim aktima izaziva napetost i pogoršanje bezbjednosne situacije.

Vučić je posebno ukazao na manipulacije sa prebrojavanja glasačkih listića i navodnim trovanjem isključivo kosmetskih Albanaca, upitavši koji otrov djeluje na nacionalnoj osnovi, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

On je istakao da zahtjeva da se sprovede sveobuhvatna istraga.

Vučić je izrazio zahvalnost što Bratislava, uprkos pritiscima, istrajava na principijelnom stavu da ne prizna samoproglašeno Kosovo, naglasivši da je veoma važno da OEBS, kojim sada predsjedava Slovačka, sačuva statusno neutralan pristup, posebno u radu njihove Misije na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je rekao da je zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja Slovačke OEBS-u i da sa velikom pažnjom prati situaciju na Kosovu i Metohiji.

Vučić i Lajčak saglasili su se da su odnosi dvije zemlje veoma dobri, kao i da intenzivan politički dijalog doprinosi i napretku ekonomske saradnje.