Razgovor sa ambasadorom SAD-a

Vučić pozvao SAD da upozore Prištinu

  • 04.12.2018. 14:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, zamolivši da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

"Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz Centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je predsjednik Vučić, saopštilaje Pres služa Predsednika.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsjetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rješenja, koje bi omogućilo stabilnost, zahvalivši ujedno na uzdržanom reagovanju Srbije na posljednje događaje.

Predsjednik Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih.

"Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost", rekao je predsjednik Vučić i dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.