Vijek od prisajedinjenja Vojvodine

Vučić: Poslije miliona žrtava osjećamo ukus slobode

14:29, 25.11.2018.
Izvor: RTRS
Thumbnail
Moramo da se oslobodimo zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima živi naš narod, ali moramo istovremeno da sačuvamo jedinstvo Srba, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da Srbija danas pobjeđuje, da više ne gubi i da se zato mnogi toliko ljute.

“Gubili smo u protekle tri i četiri decenije, mnogo. Srbija je ponovo počela da pobjeđuje i u odbrani i zaštiti nacionalnih intersa, ali i u razvoju zemlje“, naglasio je Vučić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Kada su to naši preci mogli prije 100 godina, rekao je predsjednik Vučić, možemo i mi, a moći će i naša djeca.

Vučić je naglasio da u neodgovornom svijetu današnjice, svijetu interesa, velikih i malih, mogu da prežive samo oni koji imaju čvrsto korijenje kakve Srbija ima u svojoj Vojvodini, jer samo samo iz njega može da izraste drvo slobode koje nijedan vjetar ne može da obori, i koje neće davati krvave plodove.

"Prisajedinjenje je ostvaren istorijski san, sanjan neprekidno, o srpskom jedinstvu, baš kako je ispjevano u himni Svetom Savi. Taj san ostvarivan je kroz neprekidnu borbu i stradanje Telekije, patrijarha Rajačića, vojvode Šupljikca, mitrpoplita Stratimirovića, Svetozara Miletića do Јaše Tomića... svih snevača tog velikog sna, kojima je Zmaj posvetio najznačajniju pjesmu - "Svetle grobove", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, "poslije mnogo pogrešnih snova, miliona žrtava u ratovima, poslije izbjeglištva, poslije loših odluka i politika, podjela u ideologijama u koje smo slijepo vjerovali, kada smo rasijani po Balkanu, danas imamo osjećaj cjeline, osjećaj Srbije kao centralne tačke oslonca i ukus slobode, potreban kao rijetko kada u istoriji".

Zato, zbog činjenice da smo sami sebe u istoriji mnogo puta "sahranjivali", moramo da pronađemo način, za sebe i druge, na koji ćemo biti svoji na svome, a bez ratova, bez kapi krvi i svog tog užasa u kojem smo često učestvovali, ubijeđeni da samo kroz smrt možemo da pobijedimo.

"Moramo da se oslobodimo teških zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima živi naš narod, ali moramo i da sačuvamo jedinstvo našeg naroda, jezik i kulturu. Mi Srbi gdje god da živimo imamo jednu istu srpsku košulju, govorio je Јaša Tomić", rekao je predsjednik Vučić.

On je istakao da moramo da idemo u budućost, i da je pravi put pokazala Velika skupština prije 100 godina.

Ocijenio je da je današnji dan prije sto godina bio jedan od najvažnijih u istoriji Srbije, kada su veliki ljudi stvarali velika djela, a srce i pamet jedinstveno odgovorilo na isti način.

Podsjetio je da je poslije raspada Austro-ugarske monarhije Velika narodna skupština Slovena proglasila otcjepljenje od Ugraske i prisajedinjenju sa Srbijom, kao i da je dan ranije skupština Srema donijela istovjetnu odluku.

“Tako su težnje srpskog naroda i borba za ostavrivanje nacionalnih prava postali stvarnost“, rekao je on podsećajući da je u Srbiji ovog mjeseca obilježena stogodišnjica oslobađanja otadžbine, Beograda i svih drugih gradova gdje su živjeli pripadnici južnoslovenskih naroda.

“Imajući to u vidu, jesen prije sto godina je razdoblje naših najvećih uspjeha i trenutak kojim smo učinili najveći momenat moderne srpske istorije. Krunisali viševjekovnu borbu. Taj jedan dan 771 poslanik donio je jednu odluku, sažimali su sve što su željeli - jedan narod od dolaska na ove prostore od prvog Sremca kojeg je Sveti Sava postavio kao nasljednika“, rekao je Vučić.

Podsjetivši na istorijske podatke, dvije velike seobe, vojne granice, srpsko vojvodstvo, do uklanjanja slika Franje Јosifa koji je izdao srpske graničare, rekao je da je neprekidno rasla težnja za prisajedinjenjem.

Srbija je, po modernim idejama zakoračila, tada daleko ispred svih drugih i pobjedama u Balkanskim ratovima podigla mora i preuzela ulogu slavenskog Pijemonta, a preseljenje Matice Srpske u Novi Sad bio je važan trenutak, rekao je dalje predsjednik dodajući da je ono što je u Pešti započeo Јovan Hadžić postao moćni politički instrument.

Podsetio je i na odluku Velike skupštine da nesrpskim i neslovenskim narodima koji ostaju u našim granicama obezbijedi sva prava.

"Danas odajemo poštu svim ličnostima koje su se borili, ali i svim običnim ljudima kojima je, kako je rekao Crnjanski, bilo draže da vide šajkaču nego majku. Izvojevali smo najveću istorijsku pobjedu srpskog naroda i prisajedinili se. 25. novembra 1918. dogodilo se ono što je bila esencija i sublimacija velikog narodnog puta. Kurs sudbine jednog naroda biće vođen ne samo prolaznim naporima jednog ili više čovjeka, već istrajnošću naroda. Ta odlučnost i istrajnost se se spojili u jedan dan“, rekao je Vučić.

Ukazao je i na veliki doprinos koji je dala Vojvodina u Velikom ratu, podsjećajući da su vojvođanski Srbi sačinjavali najveći broj srpske dobrovoljačke divizije.

“Danas uviđamo da je prisajedinjenje najveća tekovina istorije srpskog naroda, poslije ustaničkog oslobađanja Srbije. Ostvaren je veliki istorijski san o srpskom jedinstvu“, podvukao je on.

Istakao je da smo danas ponosni na mađarsku braću, na srpsko-mađarsko prijateljstvo, jer Srbi i Mađari u istoriji nikada nisu bili bliži.

“Nemamo skrivenih želja hoćemo da Mađari ostanu i opstanu u Srbiji, da budu više, a ne manje, da Srbiju vole kao svoju domovinu, kao što mi poštujemo njihovu ljubav prema Mađarskoj. Srbija je danas domovina mnogim narodima koji u miru dijele iste probleme, nadu i vjeru u bolji živoit kao i Srbi", poručio je on.

Obratio se i predstavnicima Republike Srpske koji su prisustvovali svečanoj akadamiji - predsjednici Željki Cvijanović i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, rekavši da Srbima niko ne može oduzeti pripadnost istom rodu niti isti jezik, niko ne može da zabrani radost zbog otvorene škole. . .

"Ponosan sam što, ne ugrožvajaući integrite BiH i poštujući međunarodno pravo, Srbija i Srpska nikad nisu bliže sarađivale, a možemo još bolje i još više", rekao je Vučić.

"Neka je vječna slava onima koji su prisajedinili Vojvodinu Srbiji. Vojvodina je Srbija, tako će uvijek i biti. Živjela Srbija", zaključio je Vučić.