Sastanak u Kraljevu

Vučić: Pokazano jedinstvo srpskog naroda

  • 28.06.2019. 17:13

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas na sastanku sa predstavnicima Srba iz regiona pokazano jedinstvo srpskog naroda.

"Pokazali smo jedinstvo našeg naroda, želju da očuvamo srpskih jezik, srpsku kulturu, srpsku tradiciju, da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u regionu, ali poštujući pravo na očuvanje posebnosti naših nacionalnih, vjerskih i kulturnih prava", rekao je Vučić nakon sastanka na kome je učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Vučić je novinarima nakon sastanka na aerodromu "Morava" kraj Kraljeva rekao da je na sastanku razmatran položaj srpskog naroda u svakoj od država regiona ponaosob i kako Srbija može da pomogne. 

On je najavio da će Srbija svuda pomagati srpskom narodu i graditi, od Srpskog doma u Vukovaru, pa dalje. 

Prema njegovim riječima, posebno će se raditi na identitetskim pravima, na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma. 

Vučić je rekao da će se zajednički raditi i na pripremama za popis stanovništva koji će u najvećem broju regionalnih zemalja biti organizovan 2021. godine. 

"Želimo da sačuvamo srpski identitet, odnosno identitet tih ljudi koji žele da iskažu svoje nacionalna osećanja na način na koji su to činili i u prošlosti", rekao je Vučić. 

On je rekao i da sastanak nije bio nimalo lak, jer se govorilo i o problemima. 

"Posebno nije bilo lako kada smo govorili o situaciji u Crnoj Gori. Mi ćemo, poštujući sve druge države i njihova rukovodstva, uvek podržavati borbu za opstanak i ostanak našeg naroda na vjekovnim ognjištima. Pronaći ćemo načine kako da to učinimo, u skladu sa zakonom svih tih zamalja", rekao je Vučić. 

On je rekao i da Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti i da nikome neće da nameće svoju volju, ali da nikome neće dozvoliti ni da ugrožava osnovna identitetska prava srpskog naroda. 

"To je ono na šta imamo pravo, u skladu sa svim međunarodnim javno pravnim aktima, to je ono što smo činili i što ćemo činiti u budućnosti", rekao je Vučić. 

On je najavio i da će naredni sastanak biti održan krajem avgusta ili početkom septembra.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.