Dijalog o Kosovu

Vučić pisao Trampu i pozvao ga u Beograd

  • 31.01.2019. 13:27

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku SAD Donaldu Trampu u kojem je ponovio stav o spremnosti Beograda da nastavi dijalog o Kosovu ako Priština ukine nerazumne takse na srpsku robu i još jednom ga pozvao da posjeti Srbiju kao prvi američki predsjednik koji će to učiniti poslije gotovo 40 godina.

Vučić je zahvalio Trampu na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci naporima Beograda za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

On je podsjetio da je Tramp svojim "ljubaznim pismom od 14. decembra" još jednom istakao spremnost SAD da pomognu dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za vjekovni problem Kosova i Metohije. 

"Verujte, poštovani predsedniče, da nikom nije više stalo do rešenja do mojoj zemlji, jer je problem Kosova i Metohije teško breme, pre svega za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma", naglasio je Vučić. 

Međutim, dodao je on, Srbija ne može da riješi taj težak problem sama. 

"Bez obzira na našu volju i veru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, čija prava moramo da branimo i štitimo", naveo je Vučić. 

On je još jednom naglasio da je Srbija, istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremna da nastavi dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem. 

Vučić je istakao da ovim pismom Trampu želi da još jednom istakne svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dvije zemlje. 

"Ponosan sam što se moja zemlja u dva svetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnela u Prvom svetskom ratu", napomenuo je Vučić. 

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)