Sastanak na Kosmetu

Vučić: Ovo je najgora vrsta nacizma 

  • 22.11.2018. 14:41

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da je na Kosmetu sada na djelu najgora moguća vrsta nacizma i da ih Beograd neće ostaviti na milost i nemilost.

"Znamo u kakvom se teškom položaju nalazite, bez obzira na to da li živite južno ili severno od Ibra. Mere Prištine, najpre uvođenje taksi od 10 odsto, a zatim sto odsto, znače potpunu zabranu trgovine sa centralnom Srbijom i da ostajete bez vitalnih proizvoda", rekao je Vučić na početku sastanka. 

On je iznio podatak da su Albanci zaustavili unos i medicinskog materijala gaza i zavoja, kao da su čak zaustavili i kiseonik namijenjen za srpsku bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. 

Vučić je iznio podatak da su Albanci počeli da po kućama u Ropotu i Ranilugu otimaju srpske tablice sa automobila. 

On je istakao da je riječ o nečemu što se do sada nije nigdje vidjelo i ocijenio da paljenje srpske robe u Kačaniku, čiji je snimak postavljen na internetu, izgleda potpuno isto kao paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Njemačkoj. 

"Imamo najgoru moguću vrstu nacizma na delu, kojim se neki ponose. Za nas je važno da su iz EU reagovali razumno. Želimo da verujemo da će svojim merama urazumiti Prištinu, ali nisam siguran", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao predstavnicima Srba da će ih upoznati šta je to što Srbija kao zemlja "može da uradi u ograničenim uslovima". 

On je apelovao na Albance na razum i mir, kao i "da shvate da je kompromis jedino moguće rešenje". 

Vučić je zaključio da je ishod glasanja na Skupštini Interpola, umjesto da otrijezni Prištinu i učini je racionalnijom, očigledno učinio da "izgube glavu i da žele da dođe do eskalacije i sukoba". 

"Zbog vas i cele Srbije moramo da očuvamo mir. Imamo ekonomiju koja mora da napreduje. To ne smemo da ugrozimo i moramo da zaista damo sve od sebe", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

Sastanku u Beogradu prisustvuju srpski poslanici, predsjednici opština na Kosovu i Metohijji, direktori preduzeća i ostali predstavnici Srba, kao i predstavnici Vlade Srbije. 

U toku su uvodna obraćanja predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, poslije čega će sastanak biti zatvoren za javnost.