Predsjednik Srbije

Vučić: Očekivano da Srbija bude ispred svih u regionu

14:53, 09.02.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je očekivano to što je američki vojni sajt Global fajer pauer stavio Srbiju po vojnoj snazi i kapacitetima ispred svih u regionu.

"Čestitam ministru i načelniku Generalštaba što su nas Amerikanci stavili na 63. mesto po vatrenoj snazi. Prošle godine smo bili na 70. mjestu", rekao je Vučić prilikom nenajavljene posjete pripadnicima 5. bataljona Vojne policije u kasarni "Topčider" u Beogradu.

On je dodao da je zadovoljan što je u Vojsci Srbije dosta toga promijenjeno u posljednjih pet godina.

"Zadovoljan sam što smo uspjeli dosta toga da promijenimo, što ljudi imaju po dva-tri para čizama. Verujem da ćemo do Vidovdana uspjeti da obezbijedimo da svaki vojnik ima po četiri para čizama", rekao je Vučić.

Američki vojni sajt Global fajer pauer objavio je najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mjestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije - Hrvatska na 69. mjestu, Sjeverna Makedonija na 127. mjestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mjestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.