Predsejdnik Srbije

Vučić: Ne prihvatam znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi

11:08, 24.01.2020.
Izvor: RTS
Predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Kosovo Ričardom Grenelom da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih razgovora ali da je zahvalan što je Grenel razumio koje su potrebe Srbije. Grenel je poručio da Priština mora da ukine takse a Beograd da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Aleksandar Vučić je zahvalio Grenelu na vremenu koje je izdvojio za Sribju, kao i na uloženom trudu i entuzijazmu.

Naveo je da je sa Grenelom imao veoma dobre razgovore koji su se ticali prije svega unapređenja standarda ljudi koji žive na ovim prostorima i bolje ekonomske povezanosti u regionu. 

Istakao je da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih tema i da, koja god tema se pokrene, uvijek se dolazi do politike. 

"Ali sam zahvalan Grenelu što je na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i veliku želju, razumio koje su potrebe Srbije i šta je to što naši građani žele", rekao je Vučić. 

Istakao je da je Grenelu iznio sve probleme od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije precizirajući da je samo u jednoj godini izgubljeno 435 miliona evra, što znači milion i 39 hiljada na dnevnom nivou. 

Dodao je da su srpske kompanije u potpunosti izopštene sa kosovskog tržišta, prije svega u prehrambenoj industriji ali i druge. 

"Takođe, mi smo zbog toga platili cijenu ukupne unutrašnje trgovine unutar Cefte, što je nanijelo štetu i ljudima u Prištini i nama", rekao je Vučić. 

Vučić je istakao da je  zahvalan Grenelu jer je dobro razumio koliko je važno da se u savremenom svijetu prave dogovori i prevazilaze barijere.

Podsjetio je i kako se američki predsjednik Donald Tramp borio za dogovor sa Kinom, iako su ti odnosi, kako je rekao, neuporedivi.

Istakao je razgovore o infrastrukturnom povezivanju sa Prištinom, napominjući da je srpska strana spremna za izgradnju auto-puta.

Takođe, govorili su i o uspostavljanju željezničke linije između Beograda i Prištine.

"Јa sam rekao da je zato od izuzetnog značaja da se ukinu takse, jer je besmisleno da imate željeznički saobraćaj bez robe", rekao je Vučić.

Kada je riječ o Grenelovim porukama koje su se čule i iz Prištine, a tiču se kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je istakao da je Beograd nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u zahtjevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja. Međutim, ističe da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Istakao je da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi.

Bilo je riječi i o drugim temama u vezi sa odnosima sa Prištinom, a predsjednik Srbije je istakao da će se Grenel već u ponedjeljak sastati sa ekspertima za željeznicu i puteve i da će se nastaviti bliska saradnja po pitanjima koja ne idu na štetu nikome.

Pročitajte i:

Počinje reforma javnih preduzeća u Srpskoj

Pronađena majka koja je ostavila bebu u haustoru

Sve o virusu koji je zabrinuo čitavu planetu

Gazda tjerao konobaricu da prostitucijom zarađuje platu: Djevojka (22) iz Gradiške uspjela pobjeći iz ralja zla

Pijan ušao u nezaključani Audi pa nogama slomio šoferšajbnu

Anesteziolog Golić najavljuje štrajk glađu

Ubice škaljaraca u Atini nosile silikonske maske?

Pjevačica i glumac ponovo zajedno: Vole zajednički život

Doktor Nestorović: Kretanje znači život

Šta je autofagija i zašto je bitna za naš organizam?

Očistite kuvalo od kamenca za 5 minuta, pomoću jednog sastojka koji imate u kući

Vic dana: Deda i unuk u šetnji