Predsjednik Srbije

Vučić: NATO agresija bila je strašan zločin s ciljem da se oduzme dio teritorije

  • 24.03.2021. 21:32

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se na današnji dan prije 22 godine dogodila agresija na SR Jugoslaviju, težak i strašan zločin, napad na suverenu zemlju bez odluke UN, za koji niko nikada nije odgovarao.

"Nikoga Srbija, odnosno SR Jugoslavija tada nije napala, a napali su nas sa jednim ciljem - da nas poraze, ubijaju i na kraju da nam oduzmu deo terirorije", rekao je Vučić.

On je istakao da je to bila jasna namjera, odluka i prijeki sud prema jednoj suverenoj zemlji, zločin za koji niko nikada nije odgovarao, što nije moguće objasniti ni nakon 22 godine.

"Jedno dijete dnevno i malo više od toga, to je najteža, najmučnija i najbolnija brojka iz NATO agresije 1999. godine", rekao je Vučić na obilježavanju u Beogradu Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

On je istakao da je SR Jugoslavija tada izgubila mnogo, ali da su obraz i srpsko srce još tu. "Ostalo nam je telo jedne izmrcvaljene zemlje. Zemlje koja ni 10 godina posle agresije nije imala snage da se uspravi niti radi bilo šta drugo, već da se pokorno izvinjava za svoju ubijenu decu", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbi moraju da se sjećaju svih žrtava, kao i da znaju da brane slobodu.

On je rekao da je Srbiji danas potreban kompromis i ispunjavanje svih obaveza koje je preuzela.

"I danas, kada prete formiranjem velike Albanije, naše je da budemo mirni i da brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali i da svim velikim i moćnim, jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, umećemo da sačuvamo naše a da ne diramo tuđe. Srbija neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozoba", rekao je Vučić.

On je na kraju obraćanja poručio da je na tlu Evrope postojala, a danas snažnija nego ikada postoji, nepokolebljiva i nikada pokorena Srbija.

"Neka je večna slava svim nastradalim u NATO agresiji i svi zajedno uskliknimo, živela slobodna i ponosna Srbija", rekao je Vučić u obraćanju kojim je završen komemorativni programu povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Obilježavanju su prisustvovali NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srbije Ana Brnabić, članovi Vlade Srbije i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na današnji dan, prije 22 godine u 19.45 časova oglasila se prva sirena za vazdušnu opasnost u Srbiji koja je signalizirala početak NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Zemlje NATO-a napad su izvršile bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN, a tokom 78 dana agresije korištena su ubojita sredstva zabranjena međunarodnim konvencijama, uključujući kasetne bombe i granate napunjene osiromašenim uranijumom.

Uništeni su brojni privredni i infrastrukturni objekti.

Ukupna ratna šteta procijenjena je na više od 100 milijardi dolara, ne računajući neprocjenjivu štetu nanesenu prirodnoj sredini i dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

U velikim civilnim razaranjima, nezabilježenim u savremenoj svjetskoj istoriji, ubijeno je nekoliko hiljada ljudi, a više od 6.000 zadobilo ozbiljne povrede, koje su u velikom broju izazvale trajni invaliditet. 

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок