Prijava protiv Damira Krstičevića

Vučić: Nadam se da će pravda biti zadovoljena 

  • 12.01.2019. 13:55

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom podizanja krivične prijave protiv ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i njegovih saboraca za ubistvo 81 srpskog civila kod Jajca, da se nada da će pravda biti zadovoljena.

Odgovarajući na pitanje novinara da li misli da li za srpske žrtve može biti pravde, Vučić je rekao da će preskočiti šta misli o tome. 

Vučić je istakao da Srbija zna da mnogi nisu odgovarali, a počinili su najteže zločine protiv srpskog naroda bilo na teritoriji Republike Srpske ili nekadašnje Republike Srpske Krajine i Hrvatske ili na Kosmetu. 

Prema njegovim riječima, pogled Srbije neuporedivo je uravnoteženiji kada je riječ o ratnim zločinima. 

Vučić je naglasio da se traži nova srpska odgovornost u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, posebno na albanskom dijelu Kosmeta, kao da je do sada malo Srba bilo odgovornih pred različitim međunarodnim institucijama. 

"Plašim se samo da se taj trend samoviktimizacije i apsolutnog optuživanja Srba za sve ne nastavi u budućnosti bez ikakvog prihvatanje za sopstvene zločine", rekao je Vučić novinarima nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. 

Srpskom Tužilaštvu za ratne zločine podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece. 

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajce. NJemu i njegovim saučesnicima na teret su stavljeni ratni zločini protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.