Predsjednik Srbije

Vučić: Na ulicama Beograda neću dozvoliti scene iz Pariza

  • 11.08.2019. 14:53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom incidenta na protestu pripadnika "Јedan od pet miliona" ispred zgrade Predsjedništva da na ulicama Beograda neće dozvoliti scene iz Pariza.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da pripadnici protesta, koji su sinoć nasilno srušili zaštitnu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon, ali da će od obezbjeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde i da od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu.

On je opovrgao navode pojedinaca da je sinoć reagovalo privatno obezbjeđenje i istakao da zgradu čuvaju pripadnici Vojne policije, koji su to radili i u vrijeme kada je predsjednik bio Boris Tadić, a da među njima ima i onih, koji su ranjeni braneći Srbiju na Kosovu i Metohiji.

Vučić je naveo da idući put neće ni biti obezbjeđenja, osim djevojaka iz vojne policije, koje će ih upozoriti da je u pitanju kršenje zakona.

Predsjednik Srbije predstavio je danas strukturu budućeg petogodišnjeg investicionog plana za koji će, kako je naveo, sa lakoćom biti obezbijeđeno 10 milijardi evra, a moguće i 12 milijardi.

On je najavio da će biti ulagano u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam i izgradnju škola.

"Riješili smo da potpuno promijenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim mjerama od 2014. godine", rekao je Vučić.

On je naveo da će, osim ulaganja u kanalizacionu i vodovodnu mrežu u cijeloj Srbiji, za šta je, sa izuzetkom Beograda, namijenjeno tri milijarde evra, u nove projekte u putnoj i željezničkoj infrastrukturi biti uloženo četiri milijarde evra.

"Milijarda evra biće uložena u rekonstrukciju pruge Beograd-Preševo, a ako Hrvatska bude htijela biće rekonstruisana i pruga ka Zagrebu", rekao je Vučić.

On je istakao da će bar 1,3 milijardi evra biti uloženo u lokalne i regionalne puteve, kao i da će se raditi putevi Bor-Žagubica, ali i drugi regionalni putevi po Srbiji.

Vučić je za 18. avgust najavio otvaranje auto-puta u zapadnoj Srbiji, koji će dobiti ime po Milošu Obrenoviću.

Vučić je rekao da je za škole i zdravstvene ustanove predviđeno dodatnih 700 miliona evra, a za pronatalnu politiku 500 miliona evra i najavio da će vantjelesna oplodnja biti besplatna u cijeloj Srbiji bez obzira na broj pokušaja.

Prema njegovim riječima, cilj je i da finansijska pomoć za prvo, drugo, treće i četvrto dijete bude udvostručena u odnosu na sadašnju koja iznosi oko 30.000 evra za period od 10 godina.

Vučić je rekao da će u digitalnu infrastrukturu, naučno tehnološke parkove biti uloženo dodatnih 500 miliona evra, koliko je planirano i za izgradnju stanova za mlade bračne parove, po još povoljnijim uslovima nego za pripadnike bezbjednosti, tako da će stambeni problem biti riješen za oko 40.000 mladih bračnih parova.

On je naveo da je za preduzetništvo planirano 100 miliona evra, za energetiku 500 miliona evra, a predviđeno je dodatno ulaganje i u poljoprivredu, kao i izgradnja nacionalnog stadiona i još devet stadiona na teritoriji Srbije, ali i ulaganje u izgradnju koncertne dvorane za Filharmoniju.

Тагови: