Telefonski rezgovor

Vučić Merkelovoj: Neophodno da Priština ukine takse

13:09, 08.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas njemačkom kancelaru Angeli Merkel da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu o Kosovu i Metohiji neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, te je zamolio da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Vučić je razgovarao telefonom sa Merkelovom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, te je pozvao da ponovo posjeti Srbije, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije. 

Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu. 

On je zahvalio Merkelovoj i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu za inicijativu da taj proces podrže sastankom u Berlinu, odnosno Parizu. 

Vučić je istakao da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na zapadnom Balkanu, te zahvalio Merkelovoj što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinijela stabilnosti regiona. 

On je u vezi sa tim zamolio Merkelovu da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj zapadnog Balkana. 

Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i NJemačke, te ukazali na to da njemačke kompanije, koje posluju u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika. 

Vučić je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz NJemačke opredijeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.