Vučić-Merkel: Neophodan razgovor Beograda i Prištine

  • 03.12.2020. 17:47

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemački kancelar Angela Merkel saglasili su se da je razgovor Beograda i Prištine neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obje strane.

Vučić je tokom telefonskog razgovora naveo da će preduzeti sve neophodne korake s ciljem uspješnog nastavka ovog dijaloga, da bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

On je informisao Merkelovu o paketima mjera koje je Srbija donijela radi ublažavanja ekonomskih posljedica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila na suzbijanju virusa korona i saniranju posljedica po zdravlje stanovništva.

Vučić je naglasio da njemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 radnika i znatno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, te ugledu zemlje kao dobrog mjesta za investicije, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

"Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner, čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine uprkos svim tekućim izazovima", rekao je on.

Vučić je Merkelovoj zahvalio i za kontinuiranu podršku NJemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu njemačko predsjedavanje EU.

On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te naglasio da je saradnja sa NJemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Vučić je istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo "jer je proces evropskih integracija zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu".

Merkelova je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će NJemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.
 

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.