Predsjednik Srbije

Vučić: Iduće godine moguća kvadrilaterala sa Rusijom

  • 07.10.2019. 17:08

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je moguće da iduće godine bude održana kvadrilaterala, odnosno sastanak Srbije, Turske, BiH i Rusije.

"Za nas je izuzetno značajno što sa Turskom možemo da razgovaramo, kao i sa BiH. Postoje određeni predlozi da sledeće godine napravimo i kvadrilateralu, da uz Srbiju, Tursku i BiH dodamo i Rusku Federaciju. Mislim da je moguće da održimo i taj sastanak", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara na pres-konferenciji sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić je istakao da je za Srbiju izuzetno značajan sastanak sa BiH kao zemljom sa kojom ima najveću trgovinsku razmjenu u regionu, kao i sa velesilom kakva je Turska koja ima svoje interese ovdje, ali posebne odnose i sa BiH i Srbijom.

On je naglasio da Erdogan posjetom Srbiji pokazuje koliko Turska pažnje posvećuje ovom regionu, što je posebno značajno u trenucima kada je sve prilično tursno i jedna iskra može da napravi mnogo problema.

"Zato, imajući u vidu momenat, poseta Erdogana je od posebnog značaja, kao i razgovori sa partnerima u BiH", rekao je Vučić.

Kada je riječ o činjenici da je Turska priznala samoproglašeno Kosovo, Vučić je rekao da se Ankara ponašala u skladu svojim interesima.

"Naši interesi po tom pitanju su i dalje različiti, ali hvala Erdoganu što je prihvatio da svako moguće rešenje do kojeg bismo zajednički došli sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku, i to je veliki pomak", naveo je Vučić.

Erdogan nije odgovarao na ovo pitanje, dodavši samo da zahvaljuje prijatelju Vučiću, koji je dao najprikladniji odgovor.

Komentarišući pisanje zagrebačkog "Jutarnjeg lista" da jedino Vučić "trlja ruke" zbog izbora na Kosovu, Vučić je rekao da bi "trljao ruke" samo kada bi bilo postignuto kompromisno rješenje sa Albancima, ali da je to daleko.

"O tome sam dugo razgovarao sa Erdoganom. Nadam se samo da su Srbi dobili potreban legitimitet /na Kosmetu/. Čekaćemo formiranje vlade u Prištini i sa onima koje su Albanci izabrali ćemo da pregovaramo. Siguran sam da neće biti lako, ali se nadam i radim sve da dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

On je rekao da ne očekuje da će odluke SAD ili Turske povodom priznanja Kosova biti promijenjene, jer su odluke donosili u skladu sa svojim interesima, niti očekuje da će im Beograd biti bliži nego Priština i Sarajevo.

"Razlikujemo se po pitanju Kosova, ali to ne znači da se ne poštujemo. Erdgoan veoma pažljivo bira reči kada govori o Balkanu, odnosima Beograda i Prištine i BiH, i ja sam mu veoma zahvalan za to, isto kao što i ja biram reči. To je fer i odgovoran odnos", naveo je Vučić.

Nakon konferencije za novinare održan je poslovni forum Srbija-Turska na kojem su učestvovali i Vučić i Erdogan.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.