SPC

Vučić i patrijarh Irinej o situaciji u Crnoj Gori

  • 04.01.2020. 08:12

U Patrijaršiji u Beogradu u toku je sastanak predsjednika Srbije Alekandra Vučića i Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji razgovaraju o situaciji u Crnoj Gori.

Do sastanka dolazi dan nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, po instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova, odbio da primi protestnu notu crnogorskog Ministarstva inostranih poslova.

Skoro istovremeno je i otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji odbio da primi notu srpskog Ministarstva spoljih poslova.

Vučić i patrijarh Irinej su već razgovarali o situaciji u Crnoj Gori u ponedjeljak, 30. decembra, kada su poručili da nakon izglasavanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti "stvari u Crnoj Gori treba smirivati".

Prema članu 52 ovog zakona, verski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, postaju svojina države.

Dok vlast u Crnoj Gori tvrdi da zakon "štiti temeljne vrijednosti Crne Gore", opozicija smatra da se njime produbljuju podjele u Crnoj Gori i omogućava preuzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve.

Zbog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori se danima održavaju molebani i litije, a prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske juče uveče se širom zemlje okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi.
 

Тагови: