Obnovljen simbol Novog Sada

Vučić i Han otvorili novi Žeželjev most koji je srušio NATO

  • 01.09.2018. 12:11

Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je danas za drumski, biciklistički i pješački saobraćaj, 19 godina nakon rušenja u NATO agresiji.

Most su otvorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar EU za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanes Han u prisustvu velikog broja građana, te predstavnika republičke i pokrajinske vlasti. 

U Žeželjev most, simbol Novog Sada, uložena su 54 miliona evra, a grad Novi Sad ponovo će imati sva tri mosta iznad Dunava. 

Nakon puštanja u upotrebu novog mosta, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažnog drumsko-željezničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i koji željezničkom prugom spaja dvije obale Dunava kod Novog Sada. 

Izgradnja mosta koštala je 54 miliona evra, od čega je EU finansirala 25 miliona evra, a isto toliko su zajedno dali AP Vojvodina i grad Novi Sad, dok je država Srbija vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona evra. 

Novi Žeželjev most dugačak je 474 metra, a 31,45 metara širok. Ima i dvije pješačke staze širine 2,5 metra, izgrađen je od čelika i projektovan da traje sto godina. 

Most je čelične konstrukcije i nalazi se na pet stubova, od kojih je jedan preuzet sa starog mosta. 

U klasi je željezničih lučnih mostova sa zategom i ukrštenim vješaljkama i svjetski je rekorder u rasponu sa 219 metara raspona. 

Novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja. 

Zvaničan naziv bio je "Most bratstva i jedinstva". Na otvaranju mosta, zbog izraženih sumnji u njegovu bezbjednost, inženjer Žeželj se prilikom probe - koja se sastojala od prelaska najtežeg teretnog voza preko mosta - vozio čamcem ispod njega kako bi svima pokazao kako vjeruje u svoje djelo.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)