Predsjednik Srbije

Vučić: Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali odluke donosimo suvereno

  • 23.02.2020. 10:10

Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako reagovao na izjavu američkog generala Frederika Hodžisa koji je povodom nabavke Pancira pitao zbog koga se to Srbija naoružava i od koga hoće da se brani.

Vučić je istakao da veoma poštuje Hodžisa, kao izuzetno inteligentnog i obrazovanog oficira, ali mu je postavio kontra-pitanje: a zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbijedila im "Kajove" i zbog čega je Hrvatska dobila haubice.

"Zadržavamo pravo za sebe kao suverena i nezavisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savetu, uzećemo u obzir njegove primedbe i nastavićemo da radimo najbolje za našu zemlju", rekao je Vučić za Prvu tv.

Dodao je da neće ni da priča o tome zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu.

Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da bi Srbija mogla da bude na udaru američkih sankcija zbog nabavke oružja iz Rusije, Vučić je rekao da Srbija nije krila nabavku raketnog sistema Pancir i da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavku sistema S400.

"Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira", konstatovao je Vučić.

Ipak, daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, dodao je Vučić.

Vučić ističe da bi svakako Srbija bila još jača da nije bilo tih "savjeta".

"Ne postoji čini mi se onaj ko ne bi voleo da vidi Srbiju ili malo je onih koji bi da vide Srbiju snažnom i jakom ili jačom nego što je danas. Sa druge strane, mnogo je onih koji bi da Srbija bude unižena, manja i neuporedivo slabija i to i u regionu i kod drugih", poručio je Vučić.