Odmrznut konflikt

Vučić: Haradinaj ima "privatne Srbe"

  • 25.02.2019. 16:21

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu "odmrzla" takozvani zamrznuti konflikt, zbog kojeg se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao "privatne Srbe" za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umjesto Nenada Rikala. 

Vučić je, poslije razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, kazao da je sagovornici prenio koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mjere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

"Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Hardadinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da čuvamo mir i stabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne", poručio je Vučić.

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

"Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama", kazao je on dodajući da vjeruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim riječima takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguće, kako se ne bi došlo do rješenja.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dvije zemlje, ali i u regionu.

"Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kdo nas zapošljavaju 11.000 ljudi. Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkih projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja", rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsjedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvijek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema srpskom narodu, i zemlji u cjelini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocijenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dvije zemlje.

"Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspešnije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života", objasnio je on.

Vučić je zamolio Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.