Predsjednik Srbije

Vučić: Govoriću istinu i tražiti pomoć za ukidanje taksa

11:08, 06.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će na predstojećoj konferenciji "Globsek" u Bratislavi govoriti istinu o stanju na Kosovu i Metohiji i da će od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije.

On je rekao da će se sastati sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, kao i da će imati bilateralne susrete sa drugim zvaničnicima, ali ne i sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem. 

Vučić je za Televiziju "Prva" rekao da svi znaju šta je istina, ali suština je u tome da drže svoju stranu. 

"Ma koliko oni svi znali da smo mi u pravu, oni će biti na strani Prištine. Šta god da ja kažem o EU i Kosovu, oni će biti na strani svog čeda koje su napravili. Oni neće da se odreknu onoga u šta su uložili sve ove godine", rekao je Vučić. 

Upitan da li je ljut na EU, Vučić je rekao da je više razočaran nego ljut. 

"Više od šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali. U politici nema šta da se ljutite, to nikome ne pomaže, možete samo da budete razočarani", rekao je on. 

Vučić je istakao da su takse Prištine nanijele štetu ne samo Srbiji već cijelom regionu, jer oni koji hoće da dođu u Srbiju čuju da postoje "šumovi" u privredi, da nema slobode trgovine. 

On je rekao i da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest. 

"Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da poslije od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta", rekao je Vučić. 

On je naveo da će kosovski premijer Ramuš Haradinaj pokušati danas da prevari njemačkog kancelara Angelu Merkel tako što će joj reći da će formirati zajednicu srpskih opština u obliku nevladine organizacije, a takse neće ni pomenuti. 

"To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane", rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkelova. 

On je podsjetio da je Njemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo. 

"Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Mi smo saterani u ugao, nemamo mnogo prostora, zato našu poziciju smatram veoma teškom, s jedne strane, a sa druge strane, nemate ni izbora, tako da nemate šta da se dvoumite", rekao je Vučić. 

Vučić će učestvovati na međunarodnoj konferenciji "Globsek", koja danas počinje u Bratislavi i traje do subote, 8. juna. On će na konferenciji učestvovati na panelu na kom će se raspravljati o budućnosti dijaloga između Beograda i Prištine.